Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Afkortingen politie

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Afkortingen politie

Afkortingen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent door de jaren heen honderden afkortingen en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels meerdere lijsten van termen, steekwoorden en afkortingen uit het politiejargon. Met de afkortingen zélf zal ik de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert zo min mogelijk vermoeien, maar ik ga ze bijhouden in een alsmaar groeiend bestand. Ik wil de wereld waar ik over schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Hieronder tref een overzicht met de betekenis van honderden afkortingen uit de wereld van de politie. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Afkortingen Politie

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 19 Afkortingen in deze lijst die beginnen met de letter F.
FA
Forensisch assistent
FASTNL
Fugitive Active Search Team Netherlands, een onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche
FBO
Forensisch biometrisch onderzoek, afdeling van het Nederlands Forensisch Instituut in Zoetermeer
FCM
Foto Confrontatie Module. De Nationale Politie gebruikt deze geautomatiseerde gezichtsherkenningsoftware. FCM-software vergelijkt digitale foto's van verdachte personen met foto's van 80.000 bekenden van de politie die in de database van de fotoconfrontatiemodule staan. Binnen enkele seconden toont het systeem de personen die de meeste gelijkenis vertonen met de verdachte.
FEC
Financieel Expertise Centrum
FINEC
Financieel-Economische Criminaliteit.
FIOD
Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst. Opsporingsinstantie van de Belastingdienst, belast met de opsporing van met name sociale, economische en fraude delicten.
FIT
Forensisch Intake Gesprek: overleg tussen politie, OvJ en NFI over maatwerkzaken en stukken van overtuiging (SVO's).
FIU
Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland), op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme het enige en centrale meldpunt, waar diverse meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden.
FLDO
Leids Forensic Laborary for DNA Research
FO
Forensische Opsporing (ook wel: de stille getuigen, de sporenpolitie, de technische recherche of de witten-pakken-brigade)
FOCO
Forensisch coördinator
FOvJ
Forensisch Officier van Justitie
FP&C
Financiële Planning en Control
FROS
Foto-registratie onopvallende surveillance
FSC
Forensic Service Center
FSO
Forensische Samenwerking in de Opsporing
FTC
Forensisch Technisch Coördinator
FTO
Forensisch Technisch Onderzoek