Dood in opdracht: de epiloog

OM eist 25 en 6 jaar cel tegen verdachten liquidaties Weesp en Amsterdam-Zuid

Moord met voorbedachten rade, op ‘koelbloedige en professionele wijze’, deelname aan een criminele organisatie en grootschalige wapenhandel

Misdaadredactie – Amsterdam – vrijdag 16 februari 2018 om 15:32

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 25 jaar cel geëist tegen de Amsterdamse crimineel die wordt verdacht van twee dubbele liquidaties, in Weesp en in Amsterdam-Zuid. Hoofdverdachte Khalid L. (20) werd september jl. na een wilde achtervolging door een arrestatieteam van de politie in Almere aangehouden. Hem is meervoudige moord met voorbedachten rade, deelname aan een criminele organisatie en grootschalige wapenhandel ten laste gelegd. De tweede verdachte, Anouar N. (25), die wist te ontsnappen, werd 9 dagen later gearresteerd bij een inval in een woning in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Tegen hem werd 6 jaar geëist wegens medeplichtigheid aan moord en deelname aan een criminele organisatie.

In beide gevallen reden de twee verdachten in een gestolen BMW met valse kentekenplaten en hadden ze geladen wapens bij zich. Het duo droeg bivakmutsen en donkere kleding. In de vluchtauto’s werden een jerrycan benzine en fakkels aangetroffen. Volgens het OM “voorbereidingsmiddelen die uitermate geschikt zijn om een liquidatie uit te voeren en geen sporen achter te laten.”

40 kilo cokepasta ter waarde van €800.000.-

In augustus jl. kwam de politie de verdachten op het spoor door een tip van een oplettende politieagente. Het leidde tot de eerste aanhouding en een huiszoeking, waarbij ook belastend materiaal tegen de tweede verdachte gevonden werd. Slachtoffer van de liquidatie in Weesp waren de boers Nabil (23) en Lhabib A. (20). Beiden zouden verantwoordelijk zijn voor de diefstal van 40 kilo cokepasta uit een garagebox aan de Shackletonstraat in A’dam-West. De straatwaarde van de partij zou na bewerking €800.000.- bedragen. Slachtoffers van de tweede aanslag, in Amsterdam-Zuid, waren de bekende drugscrimineel Fêris ‘Sîdi’ S. (37), en zijn 14-jarig dochtertje Zilan.

Koelbloedige dubbele liquidatie

Volgens justitie wordt de verdachten verweten “in beide gevallen verantwoordelijk te zijn voor een geplande, koelbloedige dubbele liquidatie waarvoor zij op voorhand betaald kregen”, aldus Officier van Justitie Lydia Govaert in haar requisitoir. “De verdachten zijn gedurende een periode van enkele weken zeer berekenend en professioneel te werk gegaan in de voorbereiding en uitvoering van deze liquidaties. Ze hebben zich duidelijk voorbereid op het doden van hun doelwit: ze hadden wapens, munitie en snelle auto’s tot hun beschikking. Beide keren hadden ze genoeg gelegenheid om zich te beraden op hun voorgenomen daad. Zij hebben zich daarnaast meerdere malen schuldig gemaakt aan bedreiging, openlijke geweldpleging en poging tot doodslag c.q. moord op politieambtenaren. Dat de aanslagen in verband te brengen zijn met het criminele milieu is een strafverhogende factor. Afrekeningen in het criminele milieu spelen zich geregeld af in het openbaar. Daardoor lopen mensen gevaar die niets met enig crimineel conflict te maken hebben. De verdachten hebben op geen enkele wijze rekening gehouden met het ontwrichtende effect van dit vuurwapengeweld op de samenleving en het gevaar voor het leven van anderen.”

Goed georganiseerde criminele organisatie

Haar collega in deze zaak, Officier van Justitie Saskia Hessener, ziet na afloop voldoende wettig en overtuigend bewijs voor het beramen van deze onderwereldmoorden en gaat uit van een bewezenverklaring. Ze benadrukt dat beide verdachten volgens het Openbaar Ministerie deel uitmaken van een goed georganiseerde criminele organisatie die gestructureerd en doelgericht te werk ging.
“We hebben honderden foto’s en meerdere observatievideo’s in beslag genomen van drie van de doelwitten. De recherche heeft geluidsopnames van gesprekken weten te maken waarin de verdachten duidelijk aangeven wat ze van plan waren. Ze beschikten over snelle gestolen vluchtauto’s en professionele peilbakens om hun doelwitten te volgen. Zowel in de auto’s als in een loods in Amsterdam-West zijn meerdere automatische wapens aangetroffen. De verdachten brachten bij de aanslag in Weesp zelfs ‘een ambachtelijk gemaakte semtex-bom met afstandsbediening’ tot ontploffing”, aldus Hessener.

Toenemende verharding van de criminaliteit

Officier van Justitie Lydia Govaert vult haar collega aan. “Het gaat ons om de toenemende verharding van de criminaliteit. Geweld is gemeengoed geworden, en als een aanslag mislukt wordt het gewoon opnieuw geprobeerd. Meer dan vijftig liquidaties, elf vergismoorden, de bedreiging van kroongetuigen, de liquidatie van een onschuldige GGZ-directeur, een afgehakt hoofd voor een shishalounge: het legt bloot hoe grenzeloos de onderwereld inmiddels opereert. In het Dantzig-proces gaat het om een geoliede moordmachine, een uitzendbureau voor moord-op-bestelling. Bij een van de huiszoekingen is een administratie aangetroffen waarin de opdrachten aan dit ‘moordcommando’ werden bijgehouden. Dat notitieboekje alléén al geldt als een zware bewijslast.” Ze glimlacht vermoeid. “Wil je nog meer hard bewijs?”

U bent eerder telefonisch bedreigd. Er is een bom onder uw auto ontploft. Er gaat een hardnekkig gerucht in het criminele circuit dat Anouar N. daarvoor verantwoordelijk was.

“Dat gerucht ken ik, maar dat feit is niet bewezen en deze verdachte ook niet ten laste gelegd.”

Mr. Léon van Genderen, eerder tijdens het vooronderzoek van deze zaak advocaat van een van de veroordeelden, is nu ook raadsman van N. Hij vroeg zich af of u wel onbevooroordeeld uw werk kon doen. U liet destijds weten dat u zich niet uit de zaak terug zou trekken. Hoe staat u daar nu tegenover, nu alles bijna achter de rug is?

“Nog steeds hetzelfde. Het bedreigen van een Officier van Justitie mag geen beloning opleveren voor een verdachte. Daarbij komt dat een advocaat formeel geen middelen heeft om een OvJ te wraken. Ook de rechter kan daar niet over beslissen.”

Bent u nooit bang?

“Ja. Je bent bang als ze jouw hoofd en dat van je dochter op een krantenfoto met rode inkt omcirkelen. Je schrikt je een ongeluk als ze je auto opblazen. Toch gaat het daar niet om. Nogmaals, waarom zou je in godsnaam een Officier van Justitie bedreigen? Het helpt niet. Alleen in Amsterdam zijn er al 75. Ze vervangen elkaar, vervolging blijft altijd doorgaan. Waarom zou je het doen? Het is zinloos.”

Waarom bent u Officier van Justitie geworden?

“Tijdens mijn opleiding ben ik twee jaar advocaat geweest. Strafrecht. Geweldige periode waarin ik veel heb geleerd. Je leert hoe verdachten denken, je weet wanneer ze liegen. In mijn laatste jaar was ik raadsvrouw voor een man die ervan beschuldigd werd dat hij zijn echtgenote ernstig had mishandeld. Met blijvend letsel als gevolg. Er waren redenen in het dossier om te geloven dat hij onschuldig was. Zelf bleef hij dat ook volhouden. Ik heb hem verdedigd en kreeg een vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Na afloop bedankte hij me en zei recht in mijn gezicht dat hij blij was dat hij ‘dat klerewijf een rolstoel ingeschopt had’. Die avond ging bij mij een knop om en wist ik echt zeker dat ik Officier van Justitie wilde worden.”