Interessante ‘crime’ blogs

Soms kom je interessante weblogs tegen. In dat geval voeg ik ze toe aan onderstaand overzicht.

Weblog over Forensische Psychologie

Corine de Ruiter
Corine de Ruiter

 

In dit blog volg je de sectie Forensische Psychologie van de Universiteit Maastricht, ondermeer van hoogleraar Corine de Ruiter. Zij treedt regelmatig op als getuige-deskundige in strafzaken. Met haar media-optredens en haar verschijnen bij de parlementaire enquête naar het TBS-stelsel draagt De Ruiter bij aan de publieke discussie en politieke meningsvorming over de vraag hoe instellingen omgaan met proefverloven van TBS-ers, hun behandeling en hun terugkeer in de maatschappij. Soms geeft zij psychopathologische diagnoses van het ziektebeeld van verdachten van geweldsmisdrijven, die zij niet zelf heeft onderzocht of ontmoet. Na kritiek van vakgenoten zei zij daarover: “Iedereen denkt altijd dat je met iemand moet praten om tot een oordeel te komen, maar ik kan iedereen uit de droom helpen: de enige manier om iemand forensisch-psychologisch te onderzoeken is heel veel informatie uit verschillende bronnen verzamelen en die informatie tegen elkaar af te wegen”.


Moordatlas

Moord AtlasZoek je informatie over een moord bij jou in de buurt? Kijk dan even op de site van de Moordatlas. Hier vind je alle moorden die sinds 1 januari 2005 in Amsterdam zijn gepleegd, althans voorzover bekend bij de politie. Het overzicht van moorden in de rest van het land loopt vanaf 2010. De lijst is misschien niet uitputtend, maar auteur Eric Slot doet zijn best hem zo compleet mogelijk te laten zijn.

 

 

 

Zittingszaal 14 – Verhalen over de strafrechtspraak 

Rob Zijlstra
Rob Zijlstra – © Dagblad van het Noorden

Op dit weblog van Rob Zijlstra staan 1.237 verhalen. Zijlstra is rechtbankverslaggever bij het Dagblad van het Noorden. Hij doet persoonlijk en goed leesbaar verslag van de dagelijkse gang van zaken in de strafrechtspraak. Namen van verdachten en slachtoffers zijn geanonimiseerd, maar zoals hij zelf zegt: ‘De rest is altijd waar…’
Aanbevolen!