Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Juridische begrippen

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Juridische begrippen uit de wereld van het Openbaar Ministerie

Ook de wereld van het Openbaar Ministerie kent vele afkortingen, en in een aantal gevallen staan ze voor nogal ingewikkeld juridisch jargon. Dat bevordert de communicatie tussen vakgenoten, maar is een probleem als de juridische boodschap de mensen die het aangaat niet of maar gedeeltelijk bereikt. Met deze afkortingen zal ik de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert zo min mogelijk vermoeien, maar ik ga ze net als voor de andere categorieën bijhouden in een overzicht dat je hieronder kunt raadplegen. 

In dit bestand zul je de betekenis van de meeste juridische begrippen uit de wereld van het Openbaar Ministerie kunnen vinden. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Juridische begrippen

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 9 namen in deze lijst die beginnen met de letter E.
EED OF BELOFTE
Plechtige verklaring van een getuige op de zitting dat hij de waarheid zal spreken. Hij is dit verplicht. Als hij opzettelijk een valse verklaring aflegt, maakt hij zich schuldig aan meineed.
EENVOUDIG / ENKELVOUDIG DELICT
Lichtste vorm van een delict, bijvoorbeeld diefstal.
EIS
De straf die opgelegd zou moeten worden volgens de officier van justitie.
EISER
De partij (een persoon of een rechtspersoon) die van een andere partij iets eist en daarom die zaak voor de rechter brengt. De eisende partij.
ELEKTRONISCH TOEZICHT
Experiment waarbij een veroordeelde zijn straf thuis mag uitzitten. Door een elektronische chip in een niet te verwijderen enkelband kan op afstand worden gecontroleerd of een veroordeelde zich aan zijn huisarrest houdt. Wordt ook huisarrest genoemd.
EMBARGO-ONDERZOEK
Onderzoek met vertrouwelijke status. Alleen in zeer beperkte kring mag men weten dat het onderzoek loopt, ook de resultaten worden met zo min mogelijk mensen gedeeld.
ENKELVOUDIG OVJ
Officier van justitie die alleen eenvoudige zaken behandelt. Enkelvoudig betekent dat deze officier geen zaken doet bij de meervoudige kamer van de rechtbank. Veel enkelvoudige officieren van justitie waren eerder werkzaam als parketsecretaris en een groot deel stroomt later door naar het gewone ambt van officier.
ENKELVOUDIGE KAMER
Zitting met één rechter die rechtspreekt (bijvoorbeeld politierechter, kinderrechter, president in kort geding en economische politierechter). Zie ook: Meervoudige kamer.
EXTRA BEVEILIGDE INRICHTING
Ook wel EBI. Op deze speciale afdeling binnen de PI Vught (geopend in 1997, ook wel Unit 5), is sprake van extra zware beveiliging. Het is een gevangenis ín een gevangenis. Unit 5 bestaat uit vier afdelingen en er zijn zeven eenpersoonscellen per afdeling. Om een goede controle mogelijk te maken, is er van de zeven eenpersoonscellen per afdeling altijd één niet bezet. In totaal is er dus ruimte voor 24 gevangenen. De deuren zijn op afstand te bedienen en er zijn veel wanden van glas. Als een gedetineerde en een bewaarder samen in een ruimte zijn, is er altijd een tweede bewaarder bij. Er mogen in een ruimte niet meer dan vier gevangenen bij elkaar zijn, maar in dat geval zijn er geen bewaarders bij. Het is ook mogelijk dat een gedetineerde in een zogenoemd individueel regime komt. Dat betekent dat deze persoon dan geen contact mag hebben met anderen gevangenen. Een gevangene in de EBI mag geen activiteiten buiten de eigen afdeling hebben. De enige twee redenen om buiten de EBI van PI Vught te komen is voor een rechtszaak of een noodzakelijke medische behandeling. De Extra Beveiligde Inrichting heeft een extra muur rond het complex. Er is altijd zicht op het hele complex. De luchtplaats heeft tralies, zodat er geen helikopter kan landen. Er zijn nog nooit gevangenen uit de EBI ontsnapt.