Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Juridische begrippen

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Juridische begrippen uit de wereld van Rechtspraak en Openbaar Ministerie

Ook de wereld van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie kent vele begrippen en afkortingen, en in een aantal gevallen staan ze voor nogal ingewikkeld juridisch jargon. Dat bevordert de communicatie tussen vakgenoten, maar is een probleem als de juridische boodschap de mensen die het aangaat niet of maar gedeeltelijk bereikt. Met deze begrippen en afkortingen zal ik de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert zo min mogelijk vermoeien, maar ik ga ze net als voor de andere categorieën bijhouden in een overzicht dat je hieronder kunt raadplegen. 

In dit bestand zul je de betekenis van de meeste juridische begrippen uit de wereld van Rechtspraak en Openbaar Ministerie kunnen vinden. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Juridische begrippen

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 5 Juridische begrippen in deze lijst die beginnen met de letter F.
FAMILIERECHT
Het recht dat zaken als huwelijk, ouderlijke macht en voogdij regelt.
FIRST OFFENDER
Iemand die voor het eerst voor de rechter komt. Wanneer je voor de tweede of volgende keer komt ben je een recidivist.
FORENSISCH MEDISCH ONDERZOEK
Een forensisch medisch onderzoek is een onderzoek aan het lichaam. Als het seksueel misbruik niet langer dan een week geleden is en als jij hiervoor toestemming geeft, gaan de politie met jou naar een Centrum Seksueel Geweld. Hier doet een gespecialiseerde arts het onderzoek. Bij het onderzoek kan de arts sporen van het seksueel misbruik veiligstellen. Denk aan sporen zoals sperma, bloed, haren of kledingvezels. In dit onderzoek kan de arts ook kijken naar lichamelijke gevolgen van het seksueel misbruik. Denk aan letsel, een zwangerschap of een geslachtsziekte.
FORMEEL RECHT
Regels die aangeven op welke wijze een proces moet worden gevoerd.
FOURNEREN
Het overleggen van de procesdossiers aan de rechter met het doel om een vonnis te krijgen.