Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Juridische begrippen

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Juridische begrippen uit de wereld van Rechtspraak en Openbaar Ministerie

Ook de wereld van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie kent vele begrippen en afkortingen, en in een aantal gevallen staan ze voor nogal ingewikkeld juridisch jargon. Dat bevordert de communicatie tussen vakgenoten, maar is een probleem als de juridische boodschap de mensen die het aangaat niet of maar gedeeltelijk bereikt. Met deze begrippen en afkortingen zal ik de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert zo min mogelijk vermoeien, maar ik ga ze net als voor de andere categorieën bijhouden in een overzicht dat je hieronder kunt raadplegen. 

In dit bestand zul je de betekenis van de meeste juridische begrippen uit de wereld van Rechtspraak en Openbaar Ministerie kunnen vinden. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Juridische begrippen

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 4 Juridische begrippen in deze lijst die beginnen met de letter U.
UITSPRAAK
De meervoudige kamer van de rechtbank doet nooit direct uitspraak. De voorzitter van de rechtbank kondigt aan het einde van de zitting aan wanneer de uitspraak bekend gemaakt zal worden. Dat moet gebeuren binnen veertien dagen nadat de zitting is gesloten.
UITVOERBAAR BIJ VOORRAAD
De mogelijkheid om een uitspraak meteen uit te voeren, ook als hoger beroep wordt ingesteld of de hoofdprocedure nog doorloopt. Wijst een rechter een geldvordering uitvoerbaar bij voorraad toe? Dan betekent dit dat de deurwaarder op basis van de uitspraak van de rechter direct executoriaal beslag kan leggen. Ook als je het er niet mee eens bent en hoger beroep wilt.
UNIFORME HULPAANBOD (UHA)
Het Uniforme Hulpaanbod (UHA) is een samenwerking tussen de rechtbanken en gemeentes, waarbij passende hulp wordt aangeboden aan ouders en kinderen in met name (v)echtscheidingen en omgangszaken.
UNUS-RECHTSPRAAK
Zitting met één rechter die rechtspreekt. Zie ook meervoudige kamer.