Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Kort Nieuws

'Uitgeven is volhouden en afzien'

Eric Oosthoek over uitgeven

Kort Nieuws

Severyn & Govaert: alle luisterboeken in juni, de maand van het spannende boek gedurende de Thriller Weken met 46% korting!

Levend verkocht Kwaad ontwaakt Dood in opdracht Onder verdenking

Voorgelezen door Dieuwertje Blok. Kijk op Luisterrijk voor de aanbiedingen !

Boekenpetitielogo Vrijstaand

Begin mei 2024 verscheen onderstaand interview in de Nieuwsbrief Misdaadauteurs van de Auteursbond.

DSCF2351 Kopie

9 vragen aan…Eric Oosthoek

1. Wat is je schrijfopleiding?

‘Ruim dertig jaar publieke omroep als dramaregisseur waarvan ik de laatste jaren ook als scenarioschrijver actief was. Het was al doende leren in de praktijk. In die tijd heb ik binnen het EBU-programma Pilots meerdere internationale schrijftrainingen voor scenarioschrijven gevolgd. Naast drie seminars van Robert McKee is dat de enige vorm van schrijfopleiding die ik heb gehad. Vanaf 2013 ben ik me volledig op het schrijven van proza gaan richten, en dan met name faction. Ik bedoel daarmee het combineren van feiten en fictie.
Je wordt geraakt door een thema of onderwerp, je gaat vragen stellen aan betrokkenen en de feiten onderzoeken. Daarna probeer je te begrijpen wat er gebeurt en tot slot probeer je er de juiste woorden voor te vinden. Op die manier fictionaliseer je waargebeurde zaken en probeer je complexe gebeurtenissen begrijpelijk en invoelbaar te maken voor een groter publiek.’

2. Waarom ben je gaan schrijven?

‘In heel mijn werkende leven ben ik een verhalenverteller geweest en dat zal ik blijven. Vanaf de eerste keer dat ik een toneelstuk uit het Amerikaans-Engels vertaalde, tot Alles wordt prachtig, de radiodramaserie die ik in 2016 in opdracht van AVROTROS schreef, het ging altijd om het vertellen van verhalen. Het is een passie, evenals de afgewogen vormkeuze voor ieder project. Theater, film, televisiedrama: beeld en geluid. Boeken: taal en tekst. Spannender combinaties zijn er niet.’

3. Kun je ervan leven?

Van mijn eerste non-fictieboek Basisboek televisie maken wel een tijdje. Daar zijn meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Van mijn huidige project, de negendelige true crime-serie Severyn & Govaert, nauwelijks. Dat komt omdat ik een eigen uitgeverij ben begonnen en mezelf als auteur niet uitbetaal. De uitgeverij die de serie wilde uitbrengen was enthousiast over het eerste manuscript, maar stelde eisen aan inhoud en vormgeving waar ik niet mee kon leven. Ik hecht erg aan mijn eigen toon en vorm.
Met de paperbacks van Severyn & Govaert speel ik nu net quitte. De serie is ook beschikbaar als e-boek en luisterboek, voorgelezen door Dieuwertje Blok. Die versies lopen goed, maar dat brengt dan weer nauwelijks geld op. Wel is alles beschikbaar in meer dan tachtig Openbare Bibliotheken, de Online Bibliotheek én in de mediatheek van de Politieacademie. Daarnaast werk ik aan een kennisbank over het beroepsjargon van die twee vakgebieden. Hartstikke belangrijk werk. Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen en formele vaktaal. Dat geldt ook voor de juridische wereld van het Openbaar Ministerie. Ondertussen bevat die kennisbank over de twaalfhonderd begrippen en afkortingen. Zie de link onderaan de pagina.

4. Wat vind je jouw beste boek?

Lastig. Ruim een jaar geleden was dat Kwaad ontwaakt, over een serie aanslagen op immigranten en de verharding en verrechtsing van onze samenleving. Nu is dat Levend verkocht over mensenhandel en seksuele uitbuiting van minderjarigen, heel actueel.

5. Wat vind je jouw minste boek?

Vóór het naar de drukker gaat is dat meestal het boek waar ik op dat moment aan werk. Het is iedere keer een duivelse bevalling en in zo’n wordingsproces slaat de twijfel regelmatig toe. Ik werk nu alweer bijna een half jaar aan een megazaak over internationale illegale wapenhandel. Een gevoelig onderwerp.

6. Hoeveel boeken van Nederlandse collega’s lees je per jaar?

Een stuk of tien tussendoor, maar ik lees voornamelijk non-fictie, interviewtranscripties en researchmateriaal.

7. Noem drie boeken van collega’s die iedereen zou moeten lezen.

Musserts schaduw – John Kuipers
De Hollander – Mathijs Deen
Versleuteld – Donald Nolet
En (hors concours 😉…): In koelen bloede – Truman Capote. Dit boek over een meervoudige moord is de start van het genre faction. Capote interviewde vele betrokkenen en werkte zeven jaar aan het boek voor publicatie.

8. Wat is het laatste boek van een collega dat je hebt gelezen?

De Repair Club – Charles den Tex

9. Welke Nederlandse thriller ligt op je leesstapel?

Dodelijke gelijkenis – Gauke Andriesse

Misdaadauteurs op werkbezoek bij het NFI

Vrijdag 15 maart jl. waren we met een groep leden van de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond op werkbezoek bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag, het NFI. Een informatief kijkje achter de schermen van DNA-onderzoek en de digitale onderzoeksafdeling, gecombineerd met een bezoek aan de sectiekamers, de vuurwapenkluis en de schietbaan. Een leerzame middag langs uniek bronmateriaal 😉…

All Fiction stond zondag 3 december a.s. op DRUK, de Beurs voor bijzondere uitgevers in Paradiso.

Square

Vrijdag 1 december jl. presenteerde All Fiction in muziekcentrum Splendor Levend verkocht, het vierde deel van Severyn & Govaert.

Het eerste exemplaar van Levend verkocht werd in ontvangst genomen door Jolanda de Boer, senior officier van justitie bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, team Amsterdam. Zij was van 2009 tot 2017 portefeuillehouder mensenhandel/-smokkel.

Jolanda de Boer neemt het eerste exemplaar van 'Levend verkocht' in ontvangst.
Jolanda de Boer neemt het eerste exemplaar van ‘Levend verkocht’ in ontvangst.

Katrien de Klein, redacteur van Severyn & Govaert

Katrien de Klein, redacteur van Severyn & Govaert

Hier kun je de tekst lezen van het inhoudelijke verhaal dat ik hield op deze boekpresentatie

Winnaars Bazarow-winactie bekend!

Bazarow bannerDe winnaars van onze winactie werden afgelopen week bekend. Zij ontvangen deze week een gratis exemplaar van Kwaad ontwaakt, het derde deel van Severyn & Govaert, beschikbaar gesteld door All Fiction.
De winnaars zijn: Chantal Sterk uit Nuenen, Marianne van den Hoek uit Tilburg en Jacqueline van Teeffelen uit Helenaveen.

Gefeliciteerd en veel leesplezier!

All Fiction stond zondag 25 september op de Utrechtse boekenmarkt!

IMG 1936 IMG 1944 IMG 1934
‘Uitgeven is een kwestie van volhouden’ maar vooral ook hartstikke leuk! Ook hier weer krijg ik als schrijver veel reacties van lezers/kopers op weg naar een volgend deel.
‘Ach, nou zie ik het. Je bent het zélf! ‘Onder verdenking’ heb ik op de Deventer Boekenmarkt gekocht, heel goed. Geef mij deel 2 en 3 maar. Wil je er een opdracht in zetten?’
Dat doe ik graag…: ‘Veel leesplezier!’

Kwaad ontwaakt:
voorpublicatie én winactie in
Bazarow Magazine #17-2022  

3kwaad Ontwaakt

All Fiction staat zondag 25 september a.s. op de Utrechtse Boekenmarkt ! 

Utrechtse Boekenmarkt 2022
Na twee jaar corona-ellende is er eindelijk weer een nieuwe editie van de grootste boekenmarkt van Utrecht ! Deze markt – waar meerdere actieve VZU-leden hun boeken presenteren – wordt georganiseerd door het jaarlijkse ILFU-festival.
ILFU een dagelijks online platform voor literatuur. Hun missie is te laten zien dat literatuur ertoe doet. In tijden waarin er wordt geklaagd dat er minder wordt gelezen, het aantal bibliotheekleden drastisch terugloopt en boekhandels sluiten, wil ILFU een tegengeluid laten horen.
Het motto van het festival is ‘Fictie bij de feiten’. Daar mag All Fiction als uitgever van misdaadromans-gebaseerd-op-waargebeurde-zaken niet ontbreken !
Kom langs!

Kwaad ontwaakt aanbevolen op de website van Luisterrijk, de grootste downloadshop van luisterboeken in de Benelux !

Luisterrijk: Aanbevolen

All Fiction stond op de Deventer Boekenmarkt,
de grootste van Europa !

Zondag 7 augustus 2022 stond All Fiction voor het eerst op de Deventer Boekenmarkt. Het was dit jaar de 32e editie: meer dan 500 kramen, opgesteld langs de IJsselkade, door gerenommeerde boekhandelaren uit heel Nederland gevuld met vele duizenden boeken. ‘Slechts’ 500 kramen (80% van het aantal kramen vóór de corona-ellende), maar wél bezocht door zo’n 100.000 enthousiaste boekenliefhebbers. Naar schatting van de organisatie zullen zij gisteren bij hun aankopen rond de 800.000 euro besteed hebben.

Deventer Boekenmarkt 2022
Fotografie © Peter Rump – All Fiction

Deventer is al sinds de vijftiende eeuw een stad van boeken, drukkers en schrijvers. Aan het eind van die eeuw was de stad verantwoordelijk voor vrijwel alle uitgaven in Nederland. Deventer heeft nog steeds veel antiquariaten en grafische bedrijven. Nu woont en en werkt schrijver/columnist Özcan Akyol in de boekenstad, dichteres Ellen Deckwitz en auteur en theatermaker Christine Otten zijn er geboren 😉…

Severyn & Govaert opgenomen in de Mediatheek van de Politieacademie!

Logo Politieacademie

Severyn & Govaert, onze serie over het werk van politie en justitie, is met ingang van januari 2022 opgenomen in de collectie van de Mediatheek van de Politieacademie. Onder verdenking, Dood in opdracht en Kwaad ontwaakt zijn, net als de nog te verschijnen delen, vanaf nu gratis te leen voor politiemedewerkers.

IMG 1767

 

Dood in opdracht, natuurlijk ook in De Drvkkerij in Middelburg!

Nsfavourites Standard

Cultureel ontmoetingspunt in Middelburg, eerder uitgeroepen tot de beste boekhandel van Nederland, al jaren een begrip binnen en buiten Zeeland.

De Drvkkerij - Middelburg

 

All Fiction naar de beurs!

Eindelijk mag het weer, All Fiction stond voor het eerst sinds tijden weer op een boekenbeurs, ditmaal op de Libris-Blz-najaarsbeurs. De coronamaatregelen zijn nog steeds streng, maar het mág tenminste weer.

All Fiction op de Libris-Blz-beurs
All Fiction op de Libris-Blz-beurs

Deel 3 van Severyn & GovaertKwaad ontwaakt

Huub van Aalst (r), onze vertegenwoordiger voor de Nederlands, was drie dagen permanent aanwezig op de Libris-Blz-najaarsbeurs om inkopers te enthousiasmeren.  

Marktaandeel Nederlandse thriller stijgt opnieuw!

Nederlandse thrillerauteurs bereikten in 2020 23% marktaandeel op de thrillermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KVB-SMK/GfK in opdracht van de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond. In 2018 en 2019 bedroeg dat marktaandeel respectievelijk nog 20 en 22%.

Michael Berg (thrillerauteur en voorzitter van de sectie misdaadauteurs): ‘In Nederland verschijnen vier tot vijf keer meer buitenlandse titels dan titels van Nederlandse misdaadauteurs, een marktaandeel van 23% is dus lang niet slecht. Ik roep de Nederlandse boekhandels dan ook op om meer ruimte op de tafels te maken voor nationale auteurs.’

Hoopgevend

Nederland telt zo’n 175 serieuze thrillerauteurs. Voor het overgrote deel worden zij uitgegeven door commerciële en literaire uitgevers. In 2020 verkochten de Nederlandse thrillerauteurs 130.000 e-books en 590.000 papieren boeken (marktaandeel respectievelijk 16 en 25 %).

Thriller Top Tien

In de Thriller Top Tien die de CPNB wekelijks publiceert kwamen in 2019 10 Nederlandse auteurs met een of meer boeken in de lijst voor. In 2020 waren dat er 12.

Gouden Strop / Schaduwprijs

Belangrijk promotiemiddel voor de Nederlandse thriller blijft de Gouden Strop (de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar) en de Schaduwprijs (de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut van het jaar). De beide prijzen – gesponsord door de stichting Lira – zullen op zaterdag 5 juni 2021 worden uitgereikt.

Achter de woorden in NRC Audio!

ThumbnailOnze podcast Achter de woorden is opgenomen in de nieuwe NRC Audio-app. De NRC-redactie kiest uit het aanbod van binnen- en buitenlandse makers de beste en interessantste titels. Van actuele, politieke podcasts tot tijdloze luisterverhalen. Je kunt de afleveringen van Achter de woorden direct via deze app beluisteren. Registreren is gratis. Het enige dat je hoeft te doen is de app NRC Audio downloaden in de app store. Doen dus! Veel luisterplezier!

Bazarow.com, de winactie:

Tineke Rol, voor de tweede (!) maal een van de winnaars, dit keer bij Bazarow, reageert hieronder op Dood in opdracht:

‘Dit tweede deel uit de serie heb ik wederom achter elkaar uitgelezen. Ik kruip helemaal in het verhaal en de schrijfstijl is heel fijn om te lezen. Begin je te lezen dan wil je niet meer stoppen. In dit deel komt Lydia Govaert meer aan bod en zijn er een aantal gebeurtenissen die haar in haar privé leven raken.
Het is fascinerend beschreven hoe een aantal gebeurtenissen rond criminele afrekening en drugsmokkel, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben uiteindelijk toch bij een bende uitkomen.
Prachtig beschreven is de samenwerking tussen de verschillende disciplines van het justitiële apparaat wat uiteindelijk tot arrestaties leidt. Tevens wordt duidelijk dat afrekeningen in het criminele circuit harteloos zijn en dat jongeren al op jonge leeftijd bij betrokken raken.
Ook Dood in opdracht krijgt ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ! 
Ik krijg vol verwachting uit naar deel 3…’
Tineke Rol, Mijdrecht.

Boekhandels in zwaar weer…

Covid19Ondanks de corona-ellende was 2020 qua boekenverkoop geen slecht jaar. Er werden in het totaal meer boeken verkocht dan het jaar ervoor, ook de omzet steeg met 6 procent ten opzichte van 2019. De omzet van de online boekverkoop nam zelfs met 27 procent toe.

90 procent omzetverlies

Tegelijk voltrok zich met name aan het eind van het jaar de ramp die veel boekverkopers al eerder zagen aankomen: de verkoop via fysieke boekhandels daalde met bijna 11 procent. Belangrijkste oorzaak: de lockdown die net voor de feestdagen inging. De decembermaand is traditioneel de periode waarin fysieke boekhandels hun grootste omzet draaien. Veel échte, ‘stenen’ boekhandels zagen hun omzet met 90 procent verdampen en vechten nu om te overleven. De compensatieregeling van de overheid biedt onvoldoende steun. Dat het kabinet Rutte-3 boekhandels niet ziet als ‘essentiële winkels’ die onder strenge voorwaarden open mogen blijven is tekenend voor een manier van denken en de botsing tussen cultuur en commercie. In België zijn de boekhandels wel open, in Duitsland mogen boeken besteld en opgehaald worden in de winkel. Daar worden boekhandels als essentieel gezien voor de vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk, in de ogen van Den Haag is dit alles ‘klein bier’, en vergeleken bij een dodelijke pandemie ís het dat ook. Toch dreigt door het beleid van deze regering een deel van onze lokale boekhandels de pandemie niet door te komen.

700 miljoen Euro winst…

Ahold Delhaize LogoBolCom, de nummer één online webshop in ons land, groeide in 2020 drie keer harder dan het jaar daarvoor. In datzelfde corona-jaar maakte Ahold Delhaize, toonaangevend supermarktgigant en 100% eigenaar van Bol.com, een geschatte winst van bijna 700 miljoen Euro…

NFI laat sporen spreken in nieuwe podcastserie: De Stille Getuige

De stille getuige

Bloedspoorpatronen, vingersporen op een stuk tape of digitale sporen in een smartphone.

Zomaar een greep uit de sporen die onderzoekers van het NFI laten ‘spreken’ in hun zoektocht naar de waarheid. Zij proberen antwoord te geven op die ene vraag: ‘Wat is er precies gebeurd?’
In de podcastserie De Stille Getuige vertellen forensisch onderzoekers van verschillende deskundigheidsgebieden van het NFI hoe ze te werk gaan om de waarheid achter een misdrijf te vinden. De Stille Getuige is een uniek inkijkje in een instituut dat doorgaans de deuren gesloten houdt voor publiek. De luisteraar maakt kennis met verschillende onderzoeksgebieden zoals DNA, pathologie en forensisch spraakonderzoek.
 

Luister naar de zesdelige podcastserie!

Ontdek hoe een ‘delict telefoon’ (een prepaid telefoon die na een misdrijf wordt weggegooid) aan een verdachte van een koelbloedige moord wordt gekoppeld door de zogenaamde ‘Samen Reizen-methode’. Of hoe een dood lichaam toch nog iets kan vertellen over de laatste levensuren en de mogelijke doodsoorzaak.

Winnaars Bazarow-actie bekend!

Winactie BazarowDoor een technisch probleem bij het organiseren van de Bazarow-winactie in november 2020 zijn nu pas de namen van de drie winnaars bekend gemaakt. Eind goed, al goed! Zij ontvingen afgelopen weekend een gratis exemplaar van Dood in opdracht, het tweede deel van Severyn & Govaert, beschikbaar gesteld door All Fiction.

De winnaars zijn: Anja Fokkens uit Assen, Nicole Verhaar uit Vlijmen en Tineke Rol uit Mijdrecht.

Gefeliciteerd en veel leesplezier!

Lees Bazarow Magazine!

#Kooplokaal!

Fokke & Sukke © RGvT
Met dank aan Fokke & Sukke © RGvT
Steun Je..Regelmatig bestellen wij boeken bij de lokale boekhandel. Er zijn iets minder dan 500 échte, fysieke boekhandels in Nederland. Zij verdienen ons aller steun. Het merendeel levert geweldige service: ze hebben de boeken binnen 24 uur in huis én de bestelling wordt de volgende dag door de medewerkers persoonlijk bij je thuis bezorgd!
Er zijn, behalve gewenning, geen zwaarwegende redenen te bedenken je boeken bij Bol.com te bestellen. Integendeel, dat verkoopplatform is weliswaar de nummer één online webshop in Nederland, maar 100% eigendom van monopolist Ahold Delhaize. Van de geschatte winst over 2020 van bijna 700 miljoen gaat 220 miljoen direct naar, veelal buitenlandse, aandeelhouders zoals Black Rock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van ruim 7 biljoen dollar. Niemand in de wereld van vermogensbeheer is geïnteresseerd in boeken.
Schrijvers, uitgevers én hun lezers zijn dat wel. Steun daarom de lokale boekhandel en #kooplokaal!
 

Dood in opdracht aangeboden aan de Openbare Bibliotheken

Logo NBD Biblion

NBD-Biblion is de landelijke service-organisatie van de Openbare Bibliotheken

Terwijl Officier van Justitie Lydia Govaert werkt aan een corruptiedossier binnen de Nationale Politie wordt tijdens een alcoholcontrole op twee agenten geschoten; één zal het niet overleven. De twee daders, jonge broers, blijken deel uit te maken van een georganiseerde maffiabende, de Mocro maffia, die mensen ‘in opdracht’ executeren. Hetgeen tevens de titel is van dit tweede* deel van de ‘Severyn & Govaert’-reeks van Eric Oosthoek (1948), regisseur-scenarist van talrijke drama- en succesreeksen. Maarten Severyn, die zijn vrouw heeft verloren bij een ongeluk, staat Govaert bij als rechercheur. Een race tegen de tijd voor Govaert, Severyn en hun team, want de georganiseerde bende wenst een lijst liquidaties af te werken, inclusief een onschuldig meisje van veertien jaar. De lezer zit hierbij op de eerste rij in het spannend onderzoek en kijkt mee door de bril van het justitieapparaat in alle geledingen van het onderzoek. Tot ook Govaert en haar dochter bedreigd worden. En dan te beseffen dat alle verhalen gebaseerd zijn op waargebeurde zaken.

Voor lezers die houden van politieromans en true crime. 

Recensent NBD Biblion: Marc De Pril 

Onder verdenking e-boek-actie

e-Boek actie Onder verdenking

De winnaars

Dood in Opdracht, deel 2 van Severyn & GovaertDeze keer ging het in de winactie van Vrouwenthrillers.nl om de vraag: ‘Hoeveel delen staan er in de planning voor de misdaadserie Severyn & Govaert?’

Het antwoord op deze wel heel eenvoudige vraag kon je vinden op onze website én in de seriefolder (deze gratis uitklapfolder kun je hier bestellen).

Hieronder staan de drie winnaars. Zij ontvingen inmiddels een gratis exemplaar van Dood in opdracht, het tweede deel van Severyn & Govaert:

Anton van Alphen uit Dorst, Jeannie Bertens uit Tilburg en Corinne Bruinstroop uit Oosterhout.

Gefeliciteerd en veel leesplezier!

😉…: het antwoord was: negen.

Winactie Vrouwenthrillers.nl

Dood in Opdracht, deel 2 van Severyn & GovaertWin de paperback van het tweede deel van Severyn & Govaert. Nynke Koenen, recensent bij VrouwenThrillers: ‘Een serie die de moeite waard is om de komende jaren in de gaten te houden.’
Ga naar hun actiepagina, beantwoord de vraag, vul je gegevens in en stuur dit op. Meedoen kan tot en met 20 september a.s.

Dood in opdracht

Alternatief voor afgelaste boekpresentatie…

Ook voor All Fiction was dat vermaledijde coronavirus opnieuw een spelbreker. Na het uitstel van mei jl. hebben we moeten besluiten de geplande boekpresentatie van deel 2 van Severyn & Govaert op vrijdag 25 september a.s. definitief níet te laten doorgaan.

Dubbelinterview

All Fiction heeft hard gewerkt aan een spannend alternatief. Op donderdagmiddag 1 oktober a.s. mag ik de eerste exemplaren van Dood in opdracht overhandigen aan twee van Nederlands bekendste strafpleiters: Geert-Jan Knoops en Gerard Spong. In een Amsterdamse radiostudio gaan beide topadvocaten tijdens een dubbelinterview met gespreksleider Frénk van der Linden een uur lang in debat over het thema:
Tussen feit en fictie:
over het schrijven van faction

Reflecterend op hun strafrechtpraktijk schrijven zowel Knoops als Spong al jaren fictie gebaseerd op waargebeurde zaken, een genre dat in Nederland maar weinig beoefend wordt. De opname van dit bijzondere dubbelinterview zal te horen respectievelijk te lezen zijn in onze podcast Achter de woorden en op de website van All Fiction

Severyn & Govaert – Dood in opdracht
Kees van Duyn geeft ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ op Hebban, Goodreads, Bol.Com, Libris/Blz én zijn eigen boekenblog LeesKees

In 2019 verscheen Oosthoeks eerste factionthriller Onder verdenking, het eerste deel van een serie met Maarten Severyn en Lydia Govaert. Een jaar later, eind september 2020, kwam Dood in opdracht, het tweede deel van de reeks, uit. Terwijl Officier van Justitie Lydia Govaert nog aan een corruptiezaak binnen de Nationale Politie werkt, wordt er tijdens een alcoholcontrole op twee agenten geschoten. Een van hen overleeft de aanslag niet. De politie zet alles op alles om de daders te vinden en tijdens het onderzoek stuit ze op aanwijzingen waaruit blijkt dat de twee mannen deel uitmaken van een georganiseerde organisatie die in opdracht liquidaties uitvoert. Dit wordt bevestigd nadat vlak achter elkaar enkele criminelen worden geëlimineerd. Het OM en Maarten Severyn en zijn team willen dit zo snel mogelijk een halt toeroepen.
In tegenstelling tot het voorgaande deel heeft Lydia Govaert in Dood in opdracht een aanmerkelijk grotere en zonder meer aanzienlijke rol. Na een korte introductie in het tweede hoofdstuk komt de lezer gedurende de plot steeds meer over haar te weten. Ze is een sterke persoonlijkheid, gaat volledig voor haar werk en heeft groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook haar privésituatie komt even in beeld, maar in mindere mate. Toch is dit voldoende om haar te kenmerken als een vriendelijke en zelfbewuste vrouw. Gevolg van haar prominentere aanwezigheid is dat Maarten Severyn iets minder in beeld komt dan in Onder verdenking, maar toch moet zijn taak in dít verhaal niet onderschat worden. Wat hen beiden betreft, is het al vrij snel duidelijk dat ze een gestroomlijnd en krachtig duo vormen, ondersteund door sterke subpersonages.
Al vanaf het begin vallen ook ditmaal de beeldende beschrijvingen op. De lezer wordt als het ware bij het verhaal betrokken, lijkt zich er zelfs middenin te bevinden. Hoewel Dood in opdracht een volledig fictief verhaal is, is het wel te merken dat de auteur er waargebeurde feiten in verwerkt heeft. Het komt dusdanig realistisch over dat je soms het gevoel hebt een non-fictieverhaal te lezen. De eerste hoofdstukken zijn vooral een introductie van een aantal personages, maar het verhaal wordt daar niet ondergeschikt aan gemaakt. Daarom boeit het meteen en heeft het al snel een behoorlijk spanningsveld, veroorzaakt door een aantal plotwendingen en cliffhangers. Naarmate de plot vordert, intrigeert het meer en meer en neemt je betrokkenheid bij en in het verhaal zienderogen toe. Iets dat ongetwijfeld te danken is aan het feit dat Oosthoek scenarioschrijver is geweest.
Dat laatste is ook te zien aan de schrijfstijl, die is vaak kort en krachtig, alsof het boek een filmscript is. Dialogen zijn waarheidsgetrouw en zijn eigentijds en tevens afgestemd op ieder specifiek vakgebied. De politie heeft haar eigen jargon, het OM idem dito en onder criminelen is straattaal gebruikelijk. Dit alles komt prima tot uiting. Een nadeel daarvan is echter wel dat er op sommige momenten iets te veel in detail getreden wordt en dat het te technisch is. Noodzakelijk voor het verhaal, maar met het gevaar dat een minder geboeide lezer zich toch wat laat afleiden.

Ten opzichte van Onder verdenking hebben de personages, ofschoon ze natuurlijk nog steeds dezelfde zijn, voorwaartse stappen gemaakt. Ze zijn sterker geworden. Ook de auteur lijkt hierin te zijn meegegaan, want Dood in opdracht is overtuigender dan zijn voorganger. Als dit de voorbode is van de nog te verschijnen boeken, belooft de Severyn & Govaert-serie bijzonder geslaagd te worden.

Een van de eerste tweets in reactie op Dood in opdracht

Tweet over Dood in opdracht

Ga naar vrouwenthrillers.nl en win een gratis exemplaar van Dood in opdracht

Schermafbeelding 2020 09 06 Om 15.24.48Winactie op vrouwenthrillers.nl !

Severyn & Govaert – Dood in opdracht ⭐️⭐️⭐️⭐️ – Nynke Koenen

In Dood in opdracht, de zaak Dantzig, draait het om de Mocro maffia, een maffiabende waarvan de leden nergens voor terugdeinzen en moorden in opdracht plegen. De moorden worden goed voorbereid waarbij computersystemen gehackt worden als dat nodig is. Na de moorden weten ze alle sporen te wissen en gaan door naar de volgende opdracht. Als politie en justitie deze bende steeds meer op de hielen zit, deinst de bende niet terug voor bedreigingen. De invalshoek voor Dood in opdrachtis origineel door de lezer mee te nemen in de details van een politieonderzoek, zonder de verleiding om zich als verhaal alleen maar te focussen op actie. Wat meer balans in de verhaallijn en meer aandacht voor de zielenroerselen van de karakters kunnen zorgen voor meer spanning en meer verbondenheid met de karakters. Er staan in totaal negen boeken op de planning. Het volgende deel verschijnt in maart 2021. Nog voldoende tijd dus om de karakters meer uit te diepen. 
 
Een serie die de moeite waard is om de komende jaren in de gaten te houden.

Citaat uit een recensie op VrouwenThrillers, 3 september 2020

Winnaars In de boekenkast!

In de Boekenkast
De winnaars van de prijsvraag van het boekenblog In de boekenkast zijn bekend. Hieronder hun namen. Zij ontvangen een gratis exemplaar van het eerste deel van Severyn & GovaertOnder verdenking, beschikbaar gesteld door All Fiction.

De winnaars zijn: Brigitte van Duijn uit Noordwijk, Herman Nieuwenhuis uit Baak en Ans Stier uit Beneden Leeuwen. Deze week ontvangen zij Onder verdenking.

Gefeliciteerd en veel leesplezier!

Winactie ‘In de Boekenkast’

Winactie In de Boekenkast
Het boekenblog In de Boekenkast schrijft een winactie uit voor Onder verdenking, het eerste deel van Severyn & Govaert. Er worden door All Fiction drie gratis exemplaren beschikbaar gesteld. De vraag waar het allemaal om draait is:
‘Welke schokkende gebeurtenis vond er plaats op vrijdag 26 januari, de 24ste verjaardag van Maarten Severyn?’

Ga naar In de Boekenkast en win een paperback van Onder verdenking! Succes en veel leesplezier!

Winnaars Bazarow-actie bekend!

Winactie BazarowHieronder de namen van de drie winnaars. Zij ontvangen een gratis exemplaar van het eerste deel van Severyn & GovaertOnder verdenking, beschikbaar gesteld door All Fiction.

De winnaars zijn: Wilma Bosch uit Bunschoten, Bep Heutink uit Genemuiden en Jacqueline de Waal uit Amsterdam.

Gefeliciteerd en veel leesplezier!

Lees Bazarow Magazine!

Severyn & GovaertOnder verdenking
Devika van Steeg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘Een spannend en goed debuut.’
Boekblog In de Boekenkast, 16 mei 2020

All Fiction is vertegenwoordigd op de LibrisBlz-voorjaarsbeurs 2020!

Libris-Blz Voorjaarsbeurs 2020
All Fiction zou op de Libris|Blz-Voorjaarsbeurs 2020 in Hoevelaken
vertegenwoordigd worden door Huub van Aalst Bookservice.
Jammer genoeg werd deze beurs afgelast vanwege de corona-crisis. Hopelijk gaat het september a.s. wel weer lukken…

Winactie op Bazarow!

Winactie BazarowBazarow* is een boekensite, waar je méér kan doen dan boeken kopen. Je vindt er ook recensies, nieuws, een agenda en zelfs een digitaal boekenmagazine. Deze nog jonge, maar nu al interessante site is in editie 2 van zaterdag 11 januari jl. een winactie gestart. Drie winnaars krijgen een exemplaar van Onder verdenking, gratis beschikbaar gesteld door All Fiction.

Doe mee aan de winactie, lees Bazarow Magazine!

* Bazarow is vernoemd naar de tragische held Jevgeni Vasiljevitsj Bazarow uit Vaders en zonen, een roman uit 1862 van de Russische schrijver IvanToergenjev. 

De nieuwe seriefolder is verschenen!

Geïnteresseerd? We sturen hem graag aan je op. Mail ons!

De Nieuwe Seriefolder...
‘Verwarde-man-procedure’ – © Fotografie Goert Giltaij

Wat zie je op deze voorpagina?

Op de voorkant staat een foto van een hardplastic schild, gebruikt in de wereld van inbewaringstelling, voorlopige hechtenis en gevangenhouding. De zwarte banden aan de achterkant zijn de handgrepen waarmee de drager het schild vasthoudt. Wanneer iemand volstrekt onhandelbaar en/of psychotisch is, past men de ‘verwarde-man-procedure’ toe. Een groep van vijf man benadert de verdachte met de bedoeling hem te fixeren: de voorste draagt het schild, de twee man daarachter (‘voor 1 en 2’) focussen op de armen, de twee man daar weer achter (‘achter 3 en 4’) op de benen van de verdachte.

Beurs voor Bijzondere Uitgevers - Amsterdam
Beurs voor Bijzondere Uitgevers – Amsterdam

13:39 uur:
Het eerste exemplaar van Onder verdenking is verkocht… 

VrouwenThrillers.nl, de winactie:

Tineke Rol, een van de drie winnaars, reageert hieronder op Onder verdenking:

‘Met veel plezier heb ik het eerste deel van de serie Severyn & Govaert gelezen. Eenmaal in het boek begonnen, heb ik het niet meer kunnen wegleggen en het in één dag uitgelezen. Het is mooi dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten en er is duidelijk research gedaan. Bijkomend feit is dat het zich grotendeels in Nederland afspeelt waardoor je plekken en plaatsen herkend. (…) Het is een spannend boek waarbij ik helemaal in het verhaal opging en graag wilde weten hoe e.e.a. afliep. Severyn is een interessante rechercheur die al het e.e.a. privé en in zijn werk heeft meegemaakt. Je voelt zijn frustratie over een aantal zaken. (…) Het is fascinerend hoe de drie verhaallijnen in het boek toch één geheel vormen waarbij diverse zaken als drugs criminaliteit, politiek, dood door schuld, bedreiging en moord behandeld worden.
Ik vind het boek een aanrader voor liefhebbers van misdaad- en politieromans (…), geef het boek 5 sterren en kijk met spanning uit naar de volgende delen.’
Tineke Rol, Mijdrecht.

Boekhandel Adr. Heinen Den Bosch
Boekhandel Adr. Heinen – Den Bosch
Boekhandel Adr. Heinen - Den Bosch
Boekhandel Adr. Heinen – Den Bosch

VrouwenThrillers.nl, de winactie:

Wie gaven het goede antwoord op de vraag:
Wanneer is Maarten Severyn geboren?

Hieronder de drie winnaars. Zij ontvingen inmiddels een gratis exemplaar van Onder verdenking, het eerste deel van Severyn & Govaert:

Tineke Rol uit Mijdrecht, Sander de Boer uit Leeuwarden en Marloes Frijters uit Etten-Leur.

Gefeliciteerd en veel leesplezier!

😉…: Het antwoord was: 26 januari 1966.

Ga naar vrouwenthrillers.nl en win een gratis exemplaar van Onder verdenking

Winactie Vrouwenthrillers.nl
Winactie op vrouwenthrillers.nl !
Boekhandel Buitelaar - Breda
Boekhandel Buitelaar – Breda
Onder verdenking in Thailand
Zelfs op het strand in Thailand wordt Onder verdenking gelezen…

Onder verdenking aangeboden aan de Openbare Bibliotheken

Logo NBD Biblion

NBD-Biblion is de landelijke service-organisatie van de Openbare Bibliotheken

‘Onder verdenking’ is het eerste deel van een door de auteur aangekondigde serie over het duo Maarten Severyn en Lydia Govaert. Severyn is rechercheur en Govaert is officier van justitie. (…) De roman is goed geschreven en als lezer blijf je geboeid. (…) Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en geschreven door Eric Oosthoek (1948), die lange tijd als regisseur, producent en scenarioschrijver voor de publieke omroep werkte. Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van romans.
Voor lezers die houden van politieromans en lezers die houden van true crime. 

Recensent NBD Biblion: Norma Montulet 

Boekhandel De Kler Leiden
De afdeling True Crime in boekhandel De Kler in Leiden

All Fiction naar de beurs…

Beurs Van Bijzondere Uitgevers 2019All Fiction staat op zondag 8 december a.s. op de Beurs voor Bijzondere Uitgevers in Amsterdam (op het 2e balkon 😉…). Paradiso, Weteringschans 6-8, 13.00-17.00 uur. Entree: €4.-.

Geïnteresseerd in bijzondere boeken? Ondersteun je eigenzinnige uitgevers? Kom langs!

Severyn & Govaert – Onder verdenking ⭐️⭐️⭐️ – Dayenne Wamsteeker

Onder verdenking is het eerste deel van een thrillerreeks van de hand van Eric Oosthoek, waarin rechercheur Maarten Severyn en officier van justitie Lydia Govaert centraal staan. Met name de rechercheur komt in dit eerste deel veel aan bod. Severyn is een vrij harde rechercheur, die veel aan zijn hoofd heeft, door de twee misdaden die hij onderzoekt en de dood van zijn vrouw Anne. Hij zoekt rechtvaardigheid in al deze zaken en zoekt daarbij soms ook de randjes op om de waarheid boven tafel te krijgen. De samenwerking met zijn partner Rooda is boeiend om te lezen en vormt voor de volgende delen ook een interessant samenspel. (…) Dit eerste deel is veelbelovend voor de vervolgdelen van deze serie. De personages zijn interessant en de verhaallijnen zijn goed doordacht. Ik waardeer dit boek met 3 sterren. De auteur hoopt elk half jaar een nieuw deel van deze serie over rechercheur Severyn en officier van justitie Lydia Govaert op te leveren.

Citaat uit het boekblog In de Boekenkast, 5 december 2019

BOEKBLAD Magazine oktober 2019Een citaat uit een artikel van Marcel Misset in BOEKBLAD Magazine van oktober 2019:
Jan de Boer pakt er nog een thriller bij, van tv-regisseur en scenarioschrijver Eric Oosthoek, net verschenen bij diens eigen uitgeverij AllFiction. ‘Van dit boek heb ik niet alleen de vormgeving gedaan, maar ik heb ook geholpen met het opzetten van zijn uitgeverij, met de promotie en de verkoop. Dat is absoluut een nieuwe trend, auteurs die heel professioneel hun eigen boeken uitgeven.’

Boekhandel Dominicanen, Maastricht
Op tafel bij Boekhandel Dominicanen, Maastricht
© Fotografie All Fiction
De lange arm van Rabat, cartoon van Mohand Abttoy
De lange arm van Rabat
© Mohand Abttoy

Deze cartoon van Mohand Abttoy laat helaas niets aan de verbeelding over: lees Onder verdenking (óók over de achterkant van Marokko 😪…)

Mohand Abttoy
Mohand Abttoy
Fotografie Karla Hoffman

Abttoy (1964, Al Hoceima) leeft sinds 1991 in Rotterdam. Hij is cartoonist, schilder en muzikant. Abttoy vraagt in zijn werk aandacht voor de Marokkaanse Rif. In deze opstandige regio onderdrukken, arresteren en vernederen verschillende afdelingen van politie, leger en geheime dienst al jaren de oorspronkelijke bevolking.

IMG 0862

In de schappen bij boekhandel De Drukkery in Middelburg
In de schappen bij boekhandel De Drukkery in Middelburg
© Fotografie All Fiction
Nieuwsbrief Studio Jan De Boer
Vermelding in de Nieuwsbrief van Studio Jan de Boer
# september 2019
Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg
Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg

Cijfers van KVB Boekwerk
dd. 26-09-19

KVB Boekwerk is kennisplatform voor de boekensector.

  • In 2018 waren er 18.900 actieve auteurs in Nederland, 10% minder dan in 2014.
  • Het aantal titels is sinds 2014 slechts met 2% gedaald.
  • Minder auteurs schreven meer werk (6500 titels).
  • Bij schrijvers en titels van fictie (een van de belangrijkste genres in Nederland) is het minst veranderd.
  • Het aantal auteurs blijft al vijf jaar ongeveer gelijk. Het aantal titels schommelt.
  • Lezers lezen meer fictie (gemiddeld 9,7 boeken per jaar) dan non-fictie (6,5 boeken).
  • Binnen fictie is spannende fictie nog altijd het meest gelezen genre, gevolgd door boeken gebaseerd op een waargebeurd verhaal en literaire romans.
De etalage bij Island Boekholt
In de etalage bij Island Boekholt – Amsterdam
© Fotografie All Fiction
Coffee Company op het Waterlooplein in Amsterdam
In de Coffee Company op het Waterlooplein in Amsterdam
Boekhandel Voorhoeve Hilversum
Bij boekhandel Voorhoeve in Hilversum
© Fotografie All Fiction
De affiche prominent bij boekhandel Island Boekholt in Amsterdam
De affiche prominent bij boekhandel Island Boekholt – A’dam
© Fotografie All Fiction
Island Boekholt - Amsterdam
Naast de kassa bij Island Boekholt – Amsterdam
© Fotografie All Fiction
Website van eBook.nl
Website van eBook.nl
Boekhandel Scheltema - Amsterdam
Boekhandel Scheltema – Amsterdam
All Fiction wordt op de Libris|Blz Najaarsbeurs in Hoevelaken vertegenwoordigd door Huub van Aalst Bookservice
All Fiction wordt op de Libris | Blz Najaarsbeurs in Hoevelaken vertegenwoordigd door
Huub van Aalst Bookservice
'BoekBlad was erbij...'
‘BoekBlad was erbij…’

Spannings.BlogspotPeter Kuijt schrijft over Onder verdenking in De Spanningsblog

De website van Storytel
De website van Storytel
De website van Luisterrijk
De website van Luisterrijk
Tomas Ross tijdens zijn dankwoord
Tomas Ross tijdens zijn dankwoord
© Fotografie All Fiction

Dankwoord van Tomas Ross

Luister naar Tomas Ross | Willem Hogendoorn.

Overhandiging 1e exemplaar van Onder verdenking
De overhandiging van het eerste exemplaar
van ‘Onder verdenking’ aan Tomas Ross
© Fotografie All Fiction
Het team van Thinium
Lotty Liefting (planning) en Eva de Vries (audiotechniek)
werken bij Thinium, onze luisterboekenproducent
© Fotografie All Fiction
Het A-Team van All Fiction: vlnr. Anna, Veerle en Linde
Het A-Team van All Fiction: vlnr. Anna, Veerle en Linde
© Fotografie All Fiction
Boekpresentatie Onder verdenking
Boekpresentatie ‘Onder verdenking’
© Fotografie All Fiction
Advertentie in Het Parool van 23 augustus jl.
Advertentie in Het Parool van 23 augustus jl.
De zending is gearriveerd bij Scheltema
De zending is gearriveerd bij Boekhandel Scheltema…
© Fotografie All Fiction
'Onder verdenking' op weg naar Boekhandel Scheltema voor de boekpresentatie
‘Onder verdenking’
op weg naar Boekhandel Scheltema voor de boekpresentatie
© Fotografie All Fiction
Advertentie op de website van Scheltema
Advertentie op de website van Boekhandel Scheltema
© Fotografie All Fiction
Onder verdenking: ook als e-boek...
‘Onder verdenking’: ook als e-boek…
© Fotografie All Fiction
Dieuwertje Blok leest...
Dieuwertje Blok begint aan ‘Onder verdenking…’
Fotografie: © All Fiction

Luister naar een fragment…

Vrijdag 30 augustus 2019
16:30 | 18:00 uur

Boekpresentatie van Onder verdenking,
het eerste deel van Severyn & Govaert

Boekhandel Scheltema, 4e verdieping,
Rokin 9, 1012 KK Amsterdam

allfiction.nl