Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Lydia Govaert

Lydia Govaert

Lydia Govaert is een van de hoofdpersonen in Severyn & Govaert. Zij is officier van justitie bij het Team Ondermijning van het Openbaar Ministerie, Parket Amsterdam. Hier lees je meer over haar achtergrond en haar leven.

Lydia’s jeugd

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.

Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. De verhouding met zijn kinderen is goed, maar cerebraal en zonder enig fysiek contact. Haar moeder voegt zich naar haar huwelijk en draait in haar eentje op voor de opvoeding van haar dochters. In de maand waarin Lydia in Leiden op kamers gaat, begint haar moeder een studie rechtsfilosofie. Ze studeert in vier jaar cum laude af. Lydia heeft nog steeds een goede en vertrouwde relatie met haar.

Rechten, net als haar vader

Na de basisschool Eltjo Rugge gaat ze naar het gymnasium en doet in juni 1998 eindexamen. Hoewel ze als middelbare scholiere schrijfster wil worden, kiest ze toch voor een rechtenstudie.

‘Ik was altijd goed in maatschappijleer en geschiedenis. Maatschappelijk betrokken was ik van jongs af aan. Mijn keuze om rechten te gaan studeren was heel idealistisch, ik heb er geen moment spijt van gehad. Sterker nog, ik moet veel schrijven in mijn vak dus mijn oude liefde, het schrijven, kan ik hier naar hartenlust beoefenen. Met de manier waarop je de zaak opschrijft en vervolgens verbaal weergeeft, moet je de rechter zien te overtuigen.’

Zwanger

In het eerste jaar van haar rechtenstudie in Leiden (1998 – 2004) raakt ze zwanger van David Govaert. Ze trouwen op 13 maart 1999 en zes maanden later, op 28 september, wordt hun dochter Marianna geboren.

‘Het was liefde op het eerste gezicht, maar niet makkelijk. Ik had een kind in de wieg en zat ook nog eens in de studentenraad. Toch kun je op die leeftijd alles aan. David was een schat van een vader. Marianna is een echte love-baby: geboren op het goede moment en zo vroeg dat het mijn juridische carrière absoluut niet geschaad heeft.’ 

Officier van Justitie

In het derde jaar van haar studie besluit Lydia dat ze officier van justitie wil worden, ze kiest voor de RAIO-opleiding. Een zware psychologische test en een beoordelingsonderzoek maken deel uit van de strenge selectie. Ze wordt aangenomen en krijgt een leerbaan in Amsterdam. Lydia krijgt het zwaar.

‘De overgang was enorm. Ik kwam van de universiteit, gepokt en gemazeld bij Minerva. In Amsterdam begon een traject waarbij je leert en werkt tegelijk. Je krijgt een salaris en begint de eerste zes maanden als griffier. Je woont zittingen bij en schrijft vonnissen. Twee opleiders beoordelen je werk. Er zijn geen examens, maar bij elke fase van je opleiding krijg je een beoordeling. Als je een onvoldoende haalt, krijg je één herkansing. Als je in de zes jaar van je opleiding nóg een keer niet voldoende scoort moet je weg. Je hebt maar één extra kans. Voor de theorie moest ik ook nog regelmatig naar Zutphen voor meerdaagse cursussen. Gelukkig deed David veel en had ik goede opvang.’

Na haar benoeming tot RAIO werkt Lydia drie periodes van twee jaar: als griffier, als plaatsvervangend officier en als advocaat. In 2010 wordt ze benoemd tot substituutofficier, in 2011 tot arrondissementsofficier. Vanaf augustus 2013 werkt ze als officier van justitie bij de afdeling ZwaCri/Fraude van het parket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. . Sinds 2017 spreekt het OM over ‘ondermijnende criminaliteit’ en heet de afdeling Team Ondermijning.

‘Ondermijning gebeurt onopgemerkt, op de achtergrond. Als je het niet stopt, woekert het verder.’

De scheiding

Lydia en David besluiten in maart 2016 om voorlopig voor een langere periode uit elkaar te gaan. Marianna Govaert is dan zestien jaar oud. Ondanks deze recente ontwikkelingen hebben Lydia en David nog steeds een goede relatie. Lydia woont sinds haar scheiding samen met haar dochter Marianna in de van Breestraat in Amsterdam-Zuid.

‘Over sommige zaken kan je thuis helemaal niets zeggen, zelfs niet dat je er bij betrokken bent. Dat is soms heel zwaar.’

Maarten Severyn

Lydia Govaert werkt al een aantal jaren samen met Maarten Severyn, onderzoeksleider bij de afdeling Zware Criminaliteit van de Dienst Regionale Recherche in Amsterdam. Zij geeft tijdens het opsporingsonderzoek leiding aan het rechercheteam, maar Lydia en Maarten kennen elkaar goed en respecteren elkaars positie en deskundigheid.

‘Dat advocaten, rechters en officieren van justitie persoonsbeveiliging moeten krijgen omdát ze hun werk doen is niet normaal.’