Laatst bijgewerkt: 20 september 2021
Laatst bijgewerkt: 20 september 2021
‘Meneer Heineken, het is voorbij’

Op 9 november 1983 verlaat biermagnaat Alfred Heineken zijn kantoor in Amsterdam aan het Tweede Weteringsplantsoen. Buiten wordt hij overmeesterd door een aantal mannen. Samen met Ab Doderer, Heinekens vaste chauffeur, wordt hij in een busje gesleurd en afgevoerd. Diezelfde avond ontvangt de politie een brief waarin de ontvoerders losgeld eisen: bijna 35 miljoen gulden. Gert van Beek werkt op dat moment als hoofdinspecteur bij de Amsterdamse politie en is hoofd van het bureau Zware Criminaliteit. In die functie geeft hij samen met collega Kees Sietsma leiding aan het team dat de ontvoering moet beëindigen. In Meneer Heineken, het is voorbij beschrijft Gert van Beek het verhaal van de spraakmakendste ontvoeringszaak die Nederland ooit gekend heeft.
De Heining
Industrieterrein De Heining, aan de rand van het Westelijk Havengebied, in Westpoort, heeft een slechte reputatie. De huren zijn nog steeds lager dan de prijzen elders in de stad, het is een toevluchtsoord voor mensen die houden van anonimiteit en zo min mogelijk willen opvallen. In een loods op de Heining werden Heineken en Doderer destijds vastgehouden.
Dood in opdracht
In Dood in opdracht, deel 2 van Severyn & Govaert, speelt een soortgelijke loods op die locatie een rol als schuilplaats en stash-house voor een groepje criminelen dat liquidaties-op-bestelling pleegt. Ik wilde wat meer weten over de achtergronden van de locatie en dook in de literatuur over de Heineken-ontvoering. De bekende bestseller van Peter R. de Vries bracht voor mijn doel niet veel bruikbaars, maar ik stuitte al snel op Meneer Heineken, het is voorbij.
Anders dan de Vries vertelt oud-rechercheur Gert van Beek (1952) over de Heinekenontvoering vanuit het perspectief van de Amsterdamse recherche. Hij was de eerste die Freddie Heineken aansprak nadat die samen met zijn chauffeur Doderer door een arrestatieteam van de politie was bevrijd. Zijn persoonlijke relaas – dertig jaar na dato – is een verslag van dag tot dag van zijn ervaringen tijdens het drie weken durende opsporingsonderzoek.
Tactisch rechercheonderzoek

© Merlijn Doomernik
Gert van Beek geeft een gedetailleerd inzicht in de praktijk van een tactisch rechercheonderzoek. Hij laat zien voor welke complexe opdracht de recherche stond. Hoe konden ze de strategisch opererende ontvoerders voor zijn? Hoe hielden ze de media op afstand? Welke strategie moesten ze ontwikkelen om twee gijzelaars levend vrij te krijgen?
Natuurlijk speelde deze geruchtmakende ontvoeringszaak inmiddels bijna veertig jaar geleden en zijn de middelen die de recherche ter beschikking staan immens veel effectiever geworden. Wat in die tussentijd niet veranderd is – en ook niet zal veranderen – is het tactisch denken van een doorgewinterde rechercheur.
Auteur: Gert van Beek | Uitgeverij Ambo | Anthos
ISBN 9789026328084 | 2013-2016 | Paperback
286 pagina’s | € 12,50