Mindhunter

Luchtkooi
Luchtkooi
© Fotografie Goert Giltaij

De recherchepsycholoog bij een gewelds- of levensdelict

Een recherchepsycholoog (of profiler) helpt het onderzoeksteam van de recherche bij het maken van een profiel van een nog onbekende dader. De plaats delict, de misdaad zelf en de verwondingen van het slachtoffer leveren de eerste gegevens op. Naar aanleiding hiervan ontwikkelen de onderzoekers een profiel van de dader die de misdaad heeft gepleegd. Dat profiel dient als richtlijn voor de opsporing.

De basis voor deze methode is gelegd door de Amerikanen. De Behavioral Science Unit (BSU) van het FBI- opleidingsinstituut in Quantico, Virginia ontwikkelde als eerste een recherche-psychologische opleiding. Nog steeds hoort John Douglas tot de meest legendarische FBI-profilers van zijn tijd.

“Het is niet makkelijk om mensen af te slachten, het is hard werken.”

Mindhunter geeft een kijkje achter de schermen van de gruwelijkste, meest fascinerende en moeilijkste zaken uit zijn carrière. De verhalen van Douglas zijn onder het motto ‘Jij praat, ik schrijf’ op papier gezet door auteur en televisiemaker Mark Olshaker. Zijn wat anekdotische stijl vol gruwelijke details en het voelbare genot waarmee Olshaker die noteert, werken voor mij op den duur storend. 

Edmund Kemper, die naast meerdere studentes ook zijn moeder vermoordde, ziet het ombrengen van mensen als een roeping. En hij wil eigenlijk wel een beetje erkenning. “Het is niet makkelijk om mensen af te slachten, het is hard werken. Zowel fysiek als mentaal. Ik denk niet dat mensen zich dat realiseren.”

Seriemoordenaars

Douglas werkte vijfentwintig jaar bij de Investigative Support Unit van de FBI en maakte jacht op de meest beruchte en sadistische moordenaars van die tijd. Hij confronteerde, interviewde en bestudeerde tientallen seriemoordenaars, onder wie Charles Manson en Ted Bundy. Met zijn bijzondere gave om zich in te kunnen leven in zowel jager als prooi, bestudeert Douglas elk misdrijf. In zijn hoofd herleeft hij de acties van moordenaar en slachtoffer, creëert hij daderprofielen, beschrijft hij hun gewoontes en voorspelt hij hun volgende zetten.

Sensatiezucht

Probeer je door de sensatiezucht van Olshaker heen te kijken en je te concentreren op het werk van de profiler, dan biedt het boek veel informatie voor de faction-schrijver. Zijn psychologisch inzicht – eerste vereiste voor een recherchepsycholoog – is buitengewoon leerzaam en stimuleert de fantasie.

Elementen uit de werkwijze van Douglas heb ik gebruikt bij het vormgeven van een van de karakters uit Severyn & Govaert, recherchepsycholoog Farida Amrani.

Auteurs: Mark Olshaker, John Douglas | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789024577101 | oktober 2017 | Paperback | 464 pagina’s | € 59,95 | Omslag: DPS Studio
ISBN 9789024577118 | oktober 2017 | e-Boek | € 9,99