Muidhond

Een verontrustend portret van een pedoseksueel

Inge Schilperoord
Copyright: Uitgeverij Podium

In een ruk uitlezen lukte me niet, zo beklemmend is deze debuutroman van Inge Schilperoord (1975). Een verontrustend portret van een pedoseksueel, een boek over een taboe-onderwerp dat je nog dagenlang blijft achtervolgen. Je zou willen dat iedereen die beroepshalve met slachtoffers en daders van zedenmisdrijven te maken krijgt, dit boek leest.

Bij gebrek aan bewijs

Na een kort verblijf in de gevangenis probeert Jonathan, de dertigjarige hoofdpersoon, zo onopvallend mogelijk zijn eigen leven te leiden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van een zedenmisdrijf, maar hij is in hoger beroep vrijgesproken. Bij gebrek aan bewijs. Toch is de dreiging van veroordeling en terbeschikkingstelling niet weg. Het O.M. kan om heropening van de zaak vragen als er nieuw bewijsmateriaal zou worden gevonden.

Dader en slachtoffer tegelijk

Jonathan is een gevoelige, in zichzelf gekeerde man. Hij probeert een normaal leven te leiden, omdat ‘dat zo hoort’. Hij doet zijn best om grip te krijgen op alles wat er om hem heen gebeurt. Schilperoord, zelf forensisch psycholoog, kruipt diep in zijn hoofd, we voelen de twijfels en angsten van de sociaal onhandige hoofdpersoon en leren hem kennen als dader en slachtoffer tegelijk. Ze schrijft ambachtelijk. Haar stijl is invoelend, maar uiterst beheerst. Het is een zintuigelijke manier van vertellen. De lezer ziet, hoort, ruikt en voelt zoals hij dat doet. We leven met hem mee, in zijn hoofd, delen zijn foute dromen. Gaandeweg voelen we onafwendbaar dat hij de greep op wat er met hem gebeurt zal gaan verliezen.

‘Allemachtig, wat een geweldig boek. Ik heb er maar één woord voor: onontkoombaar.’
Renate Dorrestein

‘Een duistere en grootse prestatie.’
Volkskrant

‘Proza dat de lezer opeist. Een boek waar je ogen als magneten aan vastgekleefd blijven zitten.’
NRC Handelsblad

‘Een zeer beklemmende en verontrustende roman over wellust, onmacht en eenzaamheid.’
Trouw

‘Een briljante, noodzakelijke roman.’
De Morgen

Auteur: Inge Schilperoord | Uitgeverij Podium, 9e druk
ISBN 9789057598524 | april 2015 | Paperback | 220 pagina’s | € 17,50 | Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN 9789057597275 | april 2015 | e-Boek | € 9,99