Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Over Eric Oosthoek

Over Eric Oosthoek

Eric Oosthoek is als schrijver en regisseur al zijn hele leven verhalenverteller en dat zal hij altijd blijven. Severyn & Govaert, een reeks misdaadromans, is het eerste langlopende project van zijn onafhankelijke, zelfstandige uitgeverij All Fiction. Wie is Eric Oosthoek en waarom schrijft hij zo graag?

Ik wil verhalen vertellen

‘Vanaf de eerste keer dat ik een Amerikaans toneelstuk vertaalde tot de radiodramaserie Alles wordt prachtig die ik in 2016 schreef: het gaat altijd om het vertellen van verhalen, daar ligt mijn passie. Ook de juiste vorm voor het verhaal kiezen maakt het zo spannend: ga je met een theaterstuk, film of televisiedrama voor beeld en geluid, of kies je een boek en vertel je je verhaal met taal en tekst. Spannender combinaties dan beeld-geluid en taal-tekst bestaan er niet.’

Spelen vond ik maar niks, ik las liever

‘Televisie hadden we thuis niet. Ik luisterde naar de radio en las ongelooflijk veel. Fictieve reisverhalen. Verhalen van Karl May, die verslond ik. Over Winnetou, Old Shatterhand, Kara Ben Nemsi en Hadji Halef Omar. Spelen met andere kinderen vond ik niks aan. Ik bouwde liever hutten in bomen, en daar las ik, in de stilte en rust van het bos. Lezen is voor mij – nog steeds – alsof je een roadtrip maakt.’

Mijn verlangen groeide om zélf verhalen te kunnen vertellen.

‘Een heftige toneelervaring had ik op mijn vijftiende. Met een vriendinnetje van school kocht ik kaartjes voor de schouwburg in Utrecht, voor Who’s afraid of Virginia Woolf met Ank van der Moer en Han Bentz van den Berg. De voorstelling kwam aan als een mokerslag. Jaren later, bij de Amerikaanse speelfilm Kramer vs. Kramer, rolden de tranen over mijn wangen. In beide gevallen had ik het gevoel dat het over mij ging. Mijn verlangen groeide om dit soort verhalen zélf te kunnen vertellen. Ik realiseer me nu dat die behoefte te maken had met macht willen hebben over tijd en ruimte. Ik heb dertig jaar televisiedrama gemaakt om dat soort emoties bij kijkers op te roepen. Met de boeken die ik nu schrijf probeer ik hetzelfde te bereiken.’

Ik wil iets teweegbrengen bij de lezer

‘Faction moet iets teweegbrengen bij de lezer. Daarom combineer ik in Severyn & Govaert actuele, maatschappelijke thema’s met het werk- en privéleven van de hoofdpersonen. Daarnaast moeten mijn boeken ontspanning brengen, uitnodigen tot de roadtrip die ik vroeger zelf maakte. Mijn kernwoorden zijn: dichtbij, emotie en inhoud. Je moet dicht bij jezelf blijven. Authenticiteit is belangrijk.

Elke dag kom ik nieuwe verhalen tegen, op internet, in de krant of op straat. Dat is oneindig, verhalen zijn er altijd. Fictie is een fantastisch middel, je kunt er de nauwelijks te verteren werkelijkheid mee verdichten tot hanteerbare proporties.’

Eerst theater, daarna televisie, nu boeken

‘Ook nu blijf ik nog steeds een verhalenverteller. Eerst theater, daarna televisie, nu boeken. Mijn grootvader was uitgever, het zit in mijn bloed. Ik ben met All Fiction een eigen zelfstandige uitgeverij begonnen omdat ik wil dat inhoud en vormgeving van mijn boeken worden zoals ík dat bedacht heb. Niet volgens de sjablonen en ongeschreven, naar binnen gerichte wetten van commercieel denkende uitgeefconcerns. Ik hecht aan zelfstandigheid en een eigen gezicht, afwijken van de grijze middenmoot. Het allerbelangrijkst in alles wat ik doe blijven de verhalen. De zoektocht daarnaar houdt me gaande, ik ben nog lang niet uitverteld. In dit vak bestaat geen pensioen.’

– Eric Oosthoek, schrijver van Severyn & Govaert

Cancer, geschreven door de Amerikaanse toneelschrijver Michael Weller, over het samen-leven-en-wonen van acht studenten op een zolderappartement in een universiteitsstad in midden jaren zestig van de vorige eeuw. In 1971 vertaald in opdracht van de Delftsche Studenten Tooneel Vereniging.

Een radiodramaserie over de aanhouding, veroordeling en opsluiting van een man die verantwoordelijk wordt gehouden voor vijftien moorden. Gebaseerd op A wanted man, een BBC-dramaserie geschreven door Malcolm McKay.

Je kunt mij boeken!

Via de Schrijverscentrale kun je mij boeken voor een sessie over het schrijven van faction (feiten en fictie) of voor lessen in klas 4 tot 6 van het Voortgezet Onderwijs: info@deschrijverscentrale.

Een overzicht

Hier vind je een kort overzicht van mijn loopbaan tot 2018.

Mijn werk vóór 2018…

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van het Nederlandse televisiedrama? Hier kun je tot in detail alles vinden over mijn werk als dramaregisseur en scenarioschrijver bij de Publieke Omroep in de periode vóór 2018.

'Fictie onthult waarheden die de werkelijkheid verbergt.'

Jessamyn West, 1902 – 1984