Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Podcast | Achter de...
Achter-de-woorden-kaal

Achter de woorden:
je weet niet wat je hoort

'Je moet willen luisteren'

Maarten Severyn over verhoortechniek

'Ik ben vierentwintig uur beschikbaar, mijn telefoon heb ik altijd naast mijn bed, altijd bij me.'

Lydia Govaert over zichzelf
leeg

Podcast

Tijd voor reflectie – september 2021

Nadat we bijna drie seizoenen lang met vaste regelmaat afleveringen voor onze podcast gemaakt hebben wordt het tijd voor enige reflectie. Achter de woorden werden door de bank genomen redelijk beluisterd, maar een aantal trouwe luisteraars lieten me weten dat er wat hen betreft teveel tijd tussen de afleveringen zit. Met name bij Dossier Olthoff voelden ze zich gedwongen een oude aflevering terug te luisteren om de nieuwe te kunnen volgen. Een helder argument, de moeite waard om over na te denken. De komende maanden gaan we een alternatief model ontwikkelen.

Achter de woorden – de podcast komt komende zomer terug, in augustus 2022!

Podcasting, ‘radio on demand’, is in Nederland aan een opmars bezig, bij luisteraars én makers. Een stem roept net als een boek beelden op, beelden die samen een film vormen die zich alleen in jouw hoofd afspeelt. In Achter de woorden – de podcast wil ik zo persoonlijk mogelijk zijn, mijn verhaal aan jóu vertellen.

Streamen of downloaden?

De afleveringen van de podcast-versie van Achter de woorden kun je direct op deze website beluisteren of via een podcast-app. Er zijn gratis apps voor verschillende besturingssystemen: o.a. SoundCloud, i-Tunes en Stitcher Radio. All Fiction kiest voor SoundCloud. Wanneer je die app op je smartphone of tablet installeert kun je de afleveringen van Achter de woorden downloaden en meteen (of later) afspelen, automatisch nieuwe episodes binnenhalen en afspeellijsten maken. Als je vaker naar Achter de woorden wilt luisteren kun je je ook abonneren: op twee manieren, ‘direct’ of via de ‘platforms’.

Abonneren?

Door te abonneren worden de nieuwe uitzendingen – als je wifi-verbinding hebt – automatisch op je toestel gezet.

i-Tunes (iOS): ga naar de Store en zoek via het zoekveld rechtsboven op Achter de woorden. In het resultatenoverzicht klik je op Achter de woorden. Je komt op de podcastpagina van Achter de woorden. Klik hier op ‘Abonneer mij’. De nieuwste afleveringen worden automatisch gedownload.

Stitcher (Android): download de app in de Google Play Store. De Nederlandse podcasts staan bij ‘international’. Zoek op Achter de woorden en klik op het plusje bovenin.

Spotify (iOS én Android): open de app in de online modus en ga naar ‘bibliotheek’. Onderaan het lijstje staat ‘podcasts’. Klik hier op en zoek Achter de woorden.

Nederlandse podcasts: aanbevolen!

De ShowbizzmoordEr bestaan honderden Nederlandstalige podcasts. Recente nieuwe én interessante voorbeelden zijn De Showbizzmoord en Dossier AIVD. In de true crime podcastserie De Showbizzmoord duiken journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Babs Assink (o.a. NOS-Journaal) in de geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. In zeven afleveringen word je meegenomen in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Bart van der Laar?

Dossier AIVD

Makers Wil van der Schans en Constant Hijzen nemen  je mee achter de schermen. Ze spreken met mensen die er werken, of gewerkt hebben, en duiken in hun geheimen en de opwinding die dat met zich meebrengt.
Hoe belangrijk is het eigenlijk dat we zo’n inlichtingendienst hebben?Willem HolleederEerder heb ik twee oudere podcasts van harte aanbevolen: Echt Gebeurd, gemaakt door Micha Wertheim en Paulien Cornelisse en De Willem Podcast, gemaakt door Marian Husken en Harry Lensink. In Echt gebeurd luister je naar waargebeurde verhalen, voor een live publiek verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. In De Willem Podcast volgden Harry Lensink en Marian Husken jarenlang het dossier Willem Holleeder. Misschien pakken ze dat rond het hoger beroep tegen het vonnis – levenslang – weer op.

Laura HOndertussen was ook de vierdelige podcastserie Laura H. zeer de moeite waard. In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer. Deze podcast is gemaakt door het audiocollectief ‘Schik’, naar het indrukwekkende boek Laura H. van Thomas Rueb.

Achter-de-woorden-kaal

Podcast

Tijd voor reflectie – september 2021

Nadat we bijna drie seizoenen lang met vaste regelmaat afleveringen voor onze podcast gemaakt hebben wordt het tijd voor enige reflectie. Achter de woorden werd door de bank genomen redelijk beluisterd, maar een aantal trouwe luisteraars lieten me weten dat er wat hen betreft teveel tijd tussen de afleveringen zit. Met name bij Dossier Olthoff voelden ze zich gedwongen een oude aflevering terug te luisteren om de nieuwe te kunnen volgen. Een helder argument, de moeite waard om over na te denken. De komende maanden gaan we nadenken over een nieuwe structuur en misschien ook wel een andere manier van produceren. Kortom, er wordt gewerkt aan een alternatief!

Achter de woorden – de podcast komt komende zomer terug, in augustus 2022!

Radio On DemandPodcasting, ‘radio on demand’, is in Nederland aan een opmars bezig, bij luisteraars én makers. Een stem roept net als een boek beelden op, beelden die samen een film vormen die zich alleen in jouw hoofd afspeelt. In Achter de woorden – de podcast wil ik zo persoonlijk mogelijk zijn, mijn verhaal aan jóu vertellen.

Streamen of downloaden?

SouncloudDe afleveringen van de podcast-versie van Achter de woorden kun je direct op deze website beluisteren of via een podcast-app. Er zijn gratis apps voor verschillende besturingssystemen: o.a. SoundCloud, i-Tunes en Stitcher Radio. All Fiction kiest voor SoundCloud. Wanneer je die app op je smartphone of tablet installeert kun je de afleveringen van Achter de woorden downloaden en meteen (of later) afspelen, automatisch nieuwe episodes binnenhalen en afspeellijsten maken. Als je vaker naar Achter de woorden wilt luisteren kun je je ook abonneren: op twee manieren, ‘direct’ of via de ‘platforms’.

Abonneren?

Door te abonneren worden de nieuwe uitzendingen – als je wifi-verbinding hebt – automatisch op je toestel gezet.

i-Tunes (iOS): ga naar de Store en zoek via het zoekveld rechtsboven op Achter de woorden. In het resultatenoverzicht klik je op Achter de woorden. Je komt op de podcastpagina van Achter de woorden. Klik hier op ‘Abonneer mij’. De nieuwste afleveringen worden automatisch gedownload.

Stitcher (Android): download de app in de Google Play Store. De Nederlandse podcasts staan bij ‘international’. Zoek op Achter de woorden en klik op het plusje bovenin.

SpotifySpotify (iOS én Android): open de app in de online modus en ga naar ‘bibliotheek’. Onderaan het lijstje staat ‘podcasts’. Klik hier op en zoek Achter de woorden.

Nederlandse misdaad-podcasts: aanbevolen!

De podcast is booming. Er bestaan ondertussen tientallen Nederlandstalige misdaad-podcasts, vaak in de categorie ‘betere onderzoeksjournalistiek’. Recente voorbeelden van podcasts die de moeite van het beluisteren waard zijn: De Deventer Mediazaak en Cocaïnekoorts.

Scherpschutters, de podcastUit de wereld van politie en justitie zélf is er ook een interessant voorbeeld te beluisteren: Scherpschutters: politie onder druk, een meerdelige serie gemaakt door Wendy Dorrestijn, gepassioneerd politievrouw en gedreven wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. Liefhebbers kunnen hier meer te weten komen de wereld van arrestatieteams en antiterreureenheden. Onderwerpen zijn ondermeer: leiderschap, discipline, teamwork, mindset, ondernemerschap, fysieke kracht en innovatie.  De presentatoren zijn als mens en leider gevormd door het Korps Mariniers. Ze hadden een roeping die hen naar alle uithoeken en brandhaarden van de wereld bracht tussen 1990 tot aan 2015. Ze stuurden anti-terreureenheden en arrestatieteams aan, deden instappen van Afghanistan tot aan de Amsterdamse Bijlmer…

Argos Human VPROHoe en waarom wordt iemand slachtoffer van een mediaklopjacht? En wat zijn de gevolgen hiervan? Twintig jaar geleden wordt in Deventer de vermogende weduwe Wittenberg vermoord aangetroffen in haar woning. Het onderzoek naar de ‘De Deventer moordzaak’ ontaardde in een mediahype. Een tv-tribunaal van journalisten en BN’ers leidde tot de publieke veroordeling van Michael de Jong, ‘de klusjesman’. In de zesdelige podcast De Deventer mediazaak wordt dit proces door de maker van deze podcast, Annegriet Wietsma ontrafeld. De klusjesman vertelt voor het eerst zijn verhaal en de desastreuze impact van die beschuldiging op zijn leven. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’er en andere betrokken vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. De Deventer mediazaak is een NPO Radio -1 productie van HUMAN en VPRO-ARGOS, geproduceerd door BIND.

CocaïnekoortsIn Cocaïnekoorts onderzoeken Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Onder welke omstandigheden lukte dat? Welke rol heeft onze samenleving daarin? En waarom wordt Ridouan Taghi gelinkt aan de moord op Derk Wiersum?

In de eerste aflevering onderzoeken ze de centrale rol die Nederland speelt in de internationale cocaïnehandel. Wat hebben een boodschappentas van de Lidl en de Amsterdamse Staatsliedenbuurt daarmee te maken? En wanneer wordt voor het eerst de naam van Ridouan Taghi genoemd?
In de tweede aflevering en derde aflevering onderzoeken Jan, Elze en Gabriella het criminele milieu, informatie en media onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Waarom moest misdaadblogger Martin Kok uit de weg geruimd worden?
In de vierde aflevering  wordt onderzocht waarom het geweld dat de generatie van Ridouan Taghi laat zien harder, zichtbaarder en meedogenlozer is geworden dan ooit en welke rol Nabil B. heeft binnen het criminele netwerk van Taghi.
Na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. voert de politie de jacht op Ridouan Taghi op. In de vijfde en laatste aflevering wordt onderzocht hoe het net rondom Taghi steeds verder sluit en wat uiteindelijk leidt tot zijn arrestatie

Iets oudere, maar niet minder interessante voorbeelden zijn Daders, De Showbizzmoord en Dossier AIVD

In de true-crime-serie Daders spreekt Cas de Jong, verslaggever van EenVandaag met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

De ShowbizzmoordIn de true crime podcastserie De Showbizzmoord duiken journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Babs Assink (o.a. NOS-Journaal) in de geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. In zeven afleveringen word je meegenomen in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Bart van der Laar?

Dossier AIVD

Makers Wil van der Schans en Constant Hijzen van Dossier AIVD nemen  je mee achter de schermen. Ze spreken met mensen die er werken, of gewerkt hebben, en duiken in hun geheimen en de opwinding die dat met zich meebrengt.
Hoe belangrijk is het eigenlijk dat we zo’n inlichtingendienst hebben?

Willem HolleederEerder heb ik twee oudere podcasts van harte aanbevolen: Echt Gebeurd, gemaakt door Micha Wertheim en Paulien Cornelisse en De Willem Podcast, gemaakt door Marian Husken en Harry Lensink. In Echt gebeurd luister je naar waargebeurde verhalen, voor een live publiek verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. In De Willem Podcast volgden Harry Lensink en Marian Husken jarenlang het dossier Willem Holleeder. Misschien pakken ze dat rond het hoger beroep tegen het vonnis – levenslang – weer op.

Laura HOndertussen was ook al wat langer geleden de vierdelige podcastserie Laura H. zeer de moeite waard. In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer. Deze podcast is gemaakt door het audiocollectief ‘Schik’, naar het indrukwekkende boek Laura H. van Thomas Rueb.