Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent door de jaren heen honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels meerdere lijsten van termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal hou ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bij in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat de termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 7 Vaktermen in deze lijst die beginnen met de letter A.
ACHTJE
Een bestuurder die onder invloed van alcohol en/of drugs in een voertuig rijdt (officieel: onder invloed), genoemd naar artikel 8 in de Wegenverkeerswet 1994. Ook wel een artikel 8-tje.
AFBREUKRISICO
Kans op mislukking. In opsporingsonderzoeken het risico dat criminelen er te vroeg achter komen dat ze onderzocht worden; het risico dat bepaalde keuzes in de opsporing door de rechter niet geaccepteerd worden, hetgeen kan leiden tot vrijspraak of niet-ontvankelijkheid.
AMBTSELASTIEK
Een versluierende term voor het gladstrijken van juridische oneffenheden in een proces-verbaal.
AMBULANCE RIJDT
Ingesleten term binnen de communicatie van de Meldkamer (tegenwoordig Operationeel Centrum): Er is een ambulance onderweg naar het opgegeven adres.
ANTECEDENTEN
In het verleden geregistreerde strafbare feiten (zie strafblad) die ervoor kunnen zorgen dat je verdacht wordt van soortgelijke nieuwe misdrijven.
ANTON
Portofoonprotocol voor autodiefstal
APAAN
Een wit tot geelachtig poeder met een scherpe geur, pre-cursor voor amfetamine. Een precursor is een chemische stof die tijdens een reactie in een andere stof wordt omgezet, in dit geval in amfetamine. Zonder vergunning is het bezit van apaan strafbaar.