Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 11 namen in deze lijst die beginnen met de letter G.
GAAN WE NAAR BINNEN?
Doen we een inval? Een politie-inval is het met geweld binnendringen van een woning of gebouw, vaak met inzet van een arrrestatieteam.
GANGSPOOR
Ieder mens heeft een eigen, specifieke manier van lopen. Dit gangspoor, bijvoorbeeld van een inbreker op een PD, kun je fotograferen, opmeten en vastleggen. Daarmee is het een opsporingstechnisch middel geworden.
GARAGEKORRELS
Term waarmee criminelen apaan bedoelen. Apaan is een grijs, grof poeder, een pre-cursor voor amfetamine.
GELICHT EN BEVRAAGD
Deze term geeft aan dat een arrestant uit zijn cel is gehaald en verhoord.
GEMEENTESLEUTEL
Zware stalen paal met twee handvaten, ook wel bonkie of deurforceerder. Gebruikt door de politie om bij het ontbreken van sleutels afgesloten (voor)deuren mee open te rammen.
GERARD
Politiejargon voor een geweldsdelict of geweldpleger.
GRIJS
De rechercheafdelingen van de Nationale Politie, rechercheurs werken in burgerkleding.
GRIJS vs. BLAUW
Grijs heeft regelmatig kritiek op de manier waarop zaken door Blauw op papier gezet worden. Onwetendheid of het geen oog hebben voor het vervolgonderzoek zorgt ervoor dat cruciale zaken niet verder afgehandeld worden, men denkt dat doet de recherche wel. Zon incomplete zaak levert extra werkt op. Blauwe collega's lopen steeds vaker een jaar stage bij de recherche, ze krijgen zo meer begrip voor de zaken waar een rechercheur tegen aan loopt. Het uitgangspunt is dat die stagiar zijn ervaringen deelt met de collegas op zijn afdeling.
GRUTHOKKERS
Verouderde term voor handelaren in helinggevoelige goederen, zoals een goudsmid, rijwielhandelaar, uitdrager, tagrijn (koopman oudijzer, touw), horlogemaker, opkoper of kashouder (verkoopt goud en zilver op markt).
GSM UITLEZEN
Het uitlezen van het geheugen van een gsm, met inbegrip van de opgeslagen berichten, is een maatregel die volgt uit de beslagmaatregel en die kan binnen een opsporingsonderzoek zonder verdere vormvereiste genomen worden.
GSM UITPEILEN
Bellen, internetten en whatsappen met een gsm werkt alleen via het opvragen van de informatie bij een zendmast. Wanneer het mobieltje aanstaat kun je bepalen op welke zendmast het is aangemeld. In de stad is die bepaling nauwkeuriger dan op het platteland omdat daar in verhouding meer zendmasten staan opgesteld. Politie en justitie maken gebruik van een stille sms om verdachten uit te peilen. Die sms geeft de telefoon opdracht contact met de centrale te zoeken. Met behulp van een zogenaamde IMSI-catcher kan de locatie van de verdachte vervolgens worden bepaald.