Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent door de jaren heen honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels meerdere lijsten van termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal hou ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bij in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat de termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 12 Vaktermen in deze lijst die beginnen met de letter H.
HAALZAAK
Een 'haalzaak' begin je op basis van zachte informatie, bijvoorbeeld meldingen van TCI-runners en hun tipgevers.
HAKPOEDER
Crimineel jargon voor speed, amfetamine of pep. Een wit of gelig poeder dat de meeste gebruikers nemen om niet moe te worden en langer door te kunnen gaan. Speed kan verslavend zijn en zorgt voor schade aan het gebit, de neus en de hersenen. Je kunt last krijgen van psychische klachten zoals angst, verwardheid, agressie en psychoses, lichamelijk kan het hartproblemen veroorzaken of een hersenbloeding.
HALF GELADEN
Een dienstwapen is half geladen wanneer je een volle patroonhouder in het pistool schuift.
HANDBOEIEN
Handboeien, ook wel transportboeien, worden gebruikt bij het vervoer van verdachten of arrestanten. Bij het omdoen van de boeien zet de agent het beweegbare deel van de handboei tegen een van je polsen en drukt hij dat deel vast in de andere helft. Officieel mag dat niet te hard gedaan worden, want dan bestaat de kans op stremming van de bloedsomloop. Als dit alles goed gedaan wordt slaat de boei gelijk dicht. Hierna volgt de andere pols. Tot slot vergrendelt de agent het geheel door middel van een dubbellock, waardoor ze niet strakker kunnen gaan zitten. Soms, bijvoorbeeld bij massale demonstraties worden tie-wraps gebruikt, plastic bandjes die iemands polsen samenbinden. Deze strips zijn een stuk lichter dan handboeien, en veel goedkoper.
HEAD
Crimineel jargon voor de schutter, degene die bij een liquidatie de trekker overhaalt.
HEISA-TEAM
Politieteam dat zich bezighoudt met de bestrijding van (drugs)overlast in de binnenstad, veroorzaakt door gebruikers: junks, zwervers, dronken lui.
HENDRIK
Politiejargon voor heling, het opslaan en/of doorverkopen van gestolen goederen.
HETERDAAD
Heterdaad is het betrappen van de dader terwijl het strafbare feit wordt begaan. Bij heterdaad mag de verdachte worden aangehouden door opsporingsambtenaren. Ook burgers mogen een verdachte op heterdaad aanhouden, op voorwaarde dat zij hem of haar direct overdragen aan de politie. Als er geen sprake is van heterdaad moet de opsporingsambtenaar toestemming vragen aan de officier van justitie om over te gaan tot aanhouding buiten heterdaad.
HIPPIECRACK
Jargon voor lachgas, een kleur- en geurloos drijfgas, verkrijgbaar in lachgaspatronen voor bijvoorbeeld slagroomspuiten. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes en lijkt een beetje op dronkenschap. De effecten treden vrijwel meteen op: een korte bedwelming van 1 tot 5 minuten geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies. De gebruiker wordt licht in zijn hoofd, voelt geen pijn en kan dingen zien of horen die er helemaal niet zijn. Dat laatste noem je hallucineren.
HISTO OPVRAGEN
De recherche kan persoonsgegevens als een IP-adres (het unieke internetadres van een personal computer), een e-mailadres of een woonadres dat hoort bij een telefoonnummer opvragen bij het CIOT. Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) beheert de identificerende gegevens van de telecom- en internetproviders, dat zijn de persoonsgegevens van de abonnees en/of gebruikers.
HITTER
Moordenaar.
HOOFDBUREAU ELANDSGRACHT
Sinds 1941 dient het kantoorcomplex op Elandsgracht 117 (ook wel Marnixstraat 260-264) te Amsterdam als Hoofdbureau van Politie: eerst voor de Gemeentepolitie van Amsterdam, daarna voor de Politie Amsterdam-Amstelland en sinds 2012 voor de Regionale Eenheid Amsterdam, een van de tien regionale eenheden van de Nationale politie van Nederland. Daarnaast is er sinds 2013 nog de Landelijke Eenheid, opvolger van de KLPD, het Korps Landelijke Politiediensten.