Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 9 namen in deze lijst die beginnen met de letter I.
IEMAND DOORLATEN
'In die hotelkamer hebben ze hem stevig doorgelaten.': hij is ernstig mishandeld.
IJZERS
Crimineel jargon voor vuurwapens.
IMSI-CATCHER
Met behulp van dit opsporingsapparaat kan de politie het IMSI-nummer van een mobiele telefoon achterhalen door middel van een bestandsanalyse door de betreffende telefoonaanbieder. Vervolgens kunnen de opsporingsautoriteiten de mobiele telefoon gericht afluisteren.
IMSI-NUMMER
Naast een telefoonnummer heeft de simkaart in een mobieltje ook een vijftiencijferig nummer, de International Mobile Subscriber Identity. IMSI-nummers identificeren het abonnement waarmee consumenten bellen of internetten.
IN ALLE BEPERKINGEN
In het belang van het onderzoek kan de Officier van Justitie besluiten dat een verdachte in voorlopige hechtenis met niemand mag en kan communiceren, behalve zijn advocaat, politie en justitie. Geen post ontvangen of versturen, niet telefoneren, geen contact met andere gedetineerden, geen kranten, tijdschriften. Geen radio, televisie en internet en soms geldt zelfs een verbod op de kapper. Dit laatste in verband met haartests op het gebruik van verdovende middelen.
INTAKE
Een van de taken van een arrestantenbeveiliger. Zij zijn werkzaam in het cellencomplex van het politiebureau en verantwoordelijk voor de verzorging en intake van ingesloten personen. Ze controleren de identiteit van arrestanten, fouilleren hen en beheren afgenomen goederen.
INVERZEKERINGSTELLING
De (hulp)officier van justitie kan besluiten om de verdachte na het politieverhoor langer vast te houden. Hij wordt dan in verzekering gesteld. De inverzekeringstelling duurt maximaal drie dagen en kan in uitzonderlijke gevallen met drie dagen worden verlengd. Binnen de duur van de inverzekeringstelling wordt de verdachte voor de rechter-commissaris geleid. Deze toetst of de inverzekeringstelling juridisch in orde is.
ISOLEERCEL
Eenzame opsluiting in een kale cel, ook wel strafcel, kan in Nederland gebruikt worden als disciplinaire maatregel binnen de gevangenis en heeft als functie om de gedetineerde compleet van de buitenwereld te isoleren. Isolatie wordt in Nederland uitsluitend toegepast als er geen andere opties meer zijn.
IZAAK
Politiejargon voor inbraak en/of insluiping.