Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent door de jaren heen honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels meerdere lijsten van termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal hou ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bij in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat de termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 12 Vaktermen in deze lijst die beginnen met de letter K.
KAREL
Politiejargon voor winkeldiefstal.
KATVANGER
Een zaakwaarnemer/zetbaas die tegen betaling in opdracht van en voor criminelen zaken als autokentekens, bedrijven en bankrekeningen op zijn eigen naam zet of BVs van criminelen beheert.
KETAMINE
Ketamine is een narcose- of verdovingsmiddel. Het wordt onder de bijnamen K, keta, ket, Special K of vitamine K gebruikt als tripmiddel om een roes te bereiken, zoals dat ook gebeurt met lachgas.
KEUKEN
Jargon waarmee criminelen een drugslaboratorium aanduiden.
KLOS
Een geel-rode drijflijn van vijftien meter lang, bedoeld om naar een drenkeling te gooien. Onderdeel van de standaarduitrusting van een surveillanceauto van blauw.
KLUISVERKLARING
Een verklaring van een (kroon)getuige en/of verdachte waarvan de officier van justitie garandeert dat deze in een kluis wordt bewaard en pas operationeel gebruikt zal worden indien er overeenstemming is bereikt over de voorwaarden waaronder dat gebeurt.
KOK
Jargon waarmee criminelen een laborant in een drugslaboratorium aanduiden.
KOPPELS
Er wordt bij de recherche vrijwel altijd en bij voorkeur in koppels gewerkt. Persoonlijke voorkeur en keuze is daarbij mogelijk. Koppels werken soms jaren samen.
KOPPELVERHOOR
Verdachtenverhoor uitgevoerd door twee verhoorders aan de hand van een van tevoren gemaakt verhoorplan, in een afgesproken rolverdeling.
KOUD GEZET
Wanneer een crimineel gestolen objecten (wapens, autos) in een geheime bergplaats verstopt voor gebruik later noemt de recherche dat koud gezet.
KREPEERSTERKTE
Onderbezetting, een veel voorkomend fenomeen bij de recherche.
KRYPTO
Ook wel digitale spraakversluiering (DVP) of Chinees: spraakvervorming van communicatieapparatuur door midel van digitale verstorings- of vervormingsapparatuur.