Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 8 namen in deze lijst die beginnen met de letter L.
LANG LIJK
In de wereld van de spoorwegen ligt bij een aanrijding persoon het lichaam van het slachtoffer meestal achter de trein, over honderden meters verspreid. Incidentenbestrijders en hulpverleners noemen dat een lang lijk.
LEKKEN
Het tegen betaling doorgeven van gevoelige en/of geheime informatie aan criminelen. Boven schaal negen lekken ze niet is een cynische, maar gevleugelde uitdrukking bij de politie.
LENGTE-DUIDINGEN
Voor lengteduidingen op fotos van voorwerpen gebruikt een forensisch rechercheur bij voorkeur een haak met nulpunt en centimeteraanduiding.
LICHTINGSBRIEFJE
Schriftelijk bericht van de officier van justitie aan de directeur van een penitentiaire instelling dat de gehechte verdachte gelicht zal worden, dat wil zeggen tijdelijk meegenomen naar een andere plaats ten behoeve van bijvoorbeeld een verhoor.
LID VAN DE CLUB MAKEN
Politiejargon voor het uitdelen van een bekeuring.
LOODHOUDEND
Loodhoudende (kogel)munitie is giftig en milieuvervuilend. In Nederland wordt deze munitie vooral door jagers nog regelmatig gebruikt. In Duitsland is loodvrije munitie bij de jacht verplicht.
LOODVRIJ
Loodvrije (kogel)munitie. De Nationale Politie schiet loodvrij.
LULIJZER
Politiejargon voor portofoon, ook wel porto.