Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent door de jaren heen honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels meerdere lijsten van termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal hou ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bij in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat de termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: De drie overzichten in de Kennisbank van All Fiction worden regelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie en justitie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 23 Vaktermen in deze lijst die beginnen met de letter O.
OBSERVATIETEAM
Een observatieteam (OT) is een gespecialiseerde eenheid van de politie die wordt ingezet om personen of zaken te observeren. Het gaat in zon geval om technisch moeilijke observaties in rechercheonderzoeken naar de zware, georganiseerde misdaad. Voor stelselmatige (= langdurige en intensieve) observatie van personen is voorafgaand een bevel van een officier van justitie nodig. Een OT opereert in een strakke werkverdeling gebaseerd op elkaars professie/specialiteit. Door de toenemende verkeersinfarcten in de grote steden wordt observatie per fiets, te voet en met het OV steeds belangrijker. OT-ers communiceren via de standaard erbindingsmiddelen (portofoon en draadloos oortje). Ook de diensttelefoon en software als Whattsapp worden intensief gebruikt. Overigens is een OTer in principe altijd bewapend.
OCHTENDGEBED
De dagelijkse ochtendbriefing van de rechercheteams.
OMKATTEN
Een vorm van zwendel waarbij men gestolen motorvoertuigen een andere identiteit geeft. Men koopt een auto- of motorwrak. Vervolgens wordt een voertuig van hetzelfde model gestolen. Daarin is een identificatienummer ingeslagen, maar dat wordt weggeslepen en vervangen door het nummer van het opgekochte wrak. Het gestolen voertuig krijgt de kentekenplaten en het kentekenbewijs van het wrak en wordt op de tweedehands markt verkocht.
OMSINGELEN
Een term uit de verhoortechniek: je trechtert in je vraagstelling van algemene naar meer specifieke vragen.
ONDERZOEK AAN LICHAAM
Onderzoek aan het lichaam is het onderzoek aan de oppervlakte van het hele lichaam en het uitwendig schouwen van de openingen en holten in het bovenlichaam, zoals het inspecteren van de mondholte, de neusholte en de oren. Ook onderzoek naar bijzondere lichaamskenmerken, tatoeages, of verwondingen van de verdachte valt hieronder. Ook wel naakte schouw.
ONGELADEN
Ongeladen betekent geen magazijn in het dienstwapen ófwel een leeg magazijn.
ONTMANTELING DRUGSLABS
Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen van het LFSC ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning.
OORTJES
Tegenwoordig worden geen oortjes met snoer meer gebruikt. Het gaat nu om in oortjes. Ze worden op maat van het oor gegoten, in de gehoorgang gedragen en zijn onzichtbaar. Ze zijn alleen bruikbaar door degene voor wie ze gemaakt zijn. Oortjes zijn zo ongeveer het eerste wat in beslag genomen wordt als een politieman- of vrouw van een observatieteam betrokken raakt bij intern onderzoek.
OP BREKEN STAAN
Op het punt staan te bekennen tijdens een verhoorsessie.
OP KRUIS ZITTEN
Verdachten uit dezelfde zaak worden op verschillende gangen in het cellencomplex geplaatst zodat ze geen infromatie met elkaar kunnen uitwisselen. De politie noemt dat 'op kruis zitten'.
OP LUISTEREN STAAN
Een mobilofoon of portofoon aan laten staan zonder zelf aan de communicatie deel te nemen. Op vrijwel iedere rechercheafdeling staat ergens in de vensterbank een portofoon die 24/7 zacht het collegiale verkeer op het meldkamerkanaal weergeeft.
OP M.O. ZOEKEN
Zoeken op modus operandi (Latijn, manier van werken): de specifieke werk- of handelwijze van een crimineel, waaraan hij of zij (of de groep) kan worden herkend.
OP SCHERP
Op scherp wil zeggen dat de veiligheidspal zo staat dat het dienstwapen onmiddellijk kan worden afgevuurd door de trekker over te halen.
OP ZITTING
In de wereld van het Openbaar Ministerie zegt men op zitting in plaats van tijdens de zitting.
OPDOPPEN
Je lege (of halflege) patroonhouder(s) opnieuw voorzien van patronen tijdens schiettrainingen. Zo heb je bij je volgende schietbeurt voldoende patronen.
OPIUMWET LIJST 1
Op deze lijst staan harddrugs met een onaanvaardbaar risico, zoals o.a. heroïne, cocaïne, amfetamine, xtc en GHB.
OPIUMWET LIJST 2
Op deze lijst staan softdrugs als de cannabisproducten (hasj en wiet), paddestoelenextracten, kalmeringsmiddelen als Valium en Seresta en diverse slaapmiddelen.
OPLEGGEN
Voor die zaak is onvoldoende bewijs, hij wordt opgelegd. Het dossier wordt gesloten en verdwijnt in het archief.
OSCAR
Portofoonprotocol voor een persoon die voorkomt op de (inter)nationale opsporingslijst.
OTTO
Portofoonprotocol voor overtreding van de opiumwet.
OVER DE LIJN HOREN
Telefonisch voorlopige informatie inwinnen.
OVER DE LIJN KOMEN
Politiemensen zeggen Ik kom bij je op de lijn als ze beloven dat ze je later terug zullen bellen.
OVER OP CHINEES
Overschakelen op encryptie: het coderen (of versleutelen) van communicatie zodat onbevoegden niet kunnen meeluisteren.