SCHOUWVerouderde term voor sectie, autopsie of obductie: het inwendig onderzoeken van het lichaam van een overleden persoon om onder andere de doodsoorzaak en overige ziekteprocessen te onderzoeken en/of vast te stellen.
SCHUIN OVERSTEKENEen verzonnen reden om iemand op te pakken.
SHOULDER SURFINGHet meekijken over de schouder van het slachtoffer wanneer hij of zij gebruik maakt van een betaalkaart bij een pinautomaat.
SLAPENOok wel koud maken. Crimineel jargon voor iemand (laten) vermoorden.
SLAPPE ZAAKEr is strafrechtelijk onvoldoende reden om de verdachte vast te houden.
SNELLECrimineel jargon voor amfetamine.
SNOEPJESCrimineel jargon voor MDMA-tabletten. Ook wel snoepkes.
SOUCHE-ONDERZOEKBij een souche-onderzoek kun je zien of de souche (bijvoorbeeld een stuk afgescheurd plakband, aangetroffen op de plaats delict) afkomstig is van een rol die in het bezit was van de verdachte.
SPEEDAndere naam voor amfetamine of pep. Speed is meestal wit of gelig poeder. De meeste gebruikers nemen speed om niet moe te worden en langer door te kunnen gaan. Speed kan verslavend zijn en zorgt voor schade aan het gebit, de neus en de hersenen. Je kunt last krijgen van psychische klachten zoals angst, verwardheid, agressie en psychoses, lichamelijk kan het hartproblemen veroorzaken of een hersenbloeding.
SPORENDRAGERSVoorwerpen waarop sporen achtergebleven zijn: De sporendragers, enkele kledingstukken, werden in de speciale droogkamer gedroogd en vervolgens in papieren zakken bij het dossier gevoegd.
SPOTTERVerkenner, iemand die de mogelijkheden en opties inventariseert voor het plegen van een aanslag of liquidatie.
STAANDE HOUDENAls de politie je aanspreekt omdat je tegen de regels handelt, heet dat staande houden. Het is de minst beperkende actie die een opsporingsambtenaar kan uitvoeren. Bij staandehouding wordt de verdachte kort ter plaatse gehouden. Vervolgens vraagt de politieagent om de identiteitsgegevens zoals NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats, etc.).
STAMNUMMERIedere rechercheur heeft een stamnummer, bv. 98844 of 9844. Ondermeer alle inlogmomenten, (bij gebruik van diensttelefoons, -desktops en -iPads, door toegangspoortjes, bij gebruik van ondersteunende apparatuur) worden geregistreerd op het stamnummer van de desbetreffende politieman.
STAPELENVerhoortechniek: het achter elkaar uitspreken van eerdere constateringen en confrontaties, zonder tussenkomst van de verdachte, met het doel de druk bij de verdachte te verhogen.
STASHEen geheime opslagplaats voor drugs, geld of wapens.
STEAMINGMet anderen in een groep iemand duwen en klemzetten en vervolgens (met of zonder geweld) diens gsm of portefeuille afpakken.
STIL SEPOTEen zaak die na onderzoek door de politie al op het politiebureau als niet-vervolgbaar terzijde worden geschoven. Ook wel politiesepot.
STILLECrimineel jargon voor een rechercheur.
STILLE SMSTijdens een tapprocedure kan de recherche een stille sms naar het bewuste mobieltje sturen om de actuele locatie van een mobiele telefoon te bepalen. Degene die het toestel in gebruik heeft merkt daar niets van. Op zijn telefoon is zo’n stille sms niet zichtbaar, maar bij ontvangst stuurt zijn telefoon de cell ID terug: het unieke volgnummer van een zendmast. De Landelijke Eenheid van de politie houdt een database bij van cell ID’s en de bijbehorende adressen. Op die manier kan de locatie vrij nauwkeurig worden bepaald omdat de telefoon zich in het verzorgingsgebied van de desbetreffende zendmast bevindt. Ook wel stealth-sms.
STIPPEN- OF STREPENCOMPLEXEen politieman - of vrouw met een stippen- of strepencomplex is een collega die hogerop wil komen en graag bevorderd wil worden.
STORINGSLINTAndere term voor het rood-witte afzetlint dat gebruikt wordt om een plaats delict af te zetten.
STRAFTOEWIJZINGEen veel besproken thema tussen politiemensen. De straf die door de rechter wordt opgelegd is soms niet te begrijpen voor bij de zaak betrokken rechercheurs. Een crimineel met een dossier van 100 paginas verdomt het om zijn leven te beteren, krijgt opnieuw een kans en pakt gewoon zijn leventje weer op.
STUURGROEPEen overlegorgaan dat bepaalt welk type criminaliteit prioriteit krijgt. Bij de Amsterdamse recherche bestaat deze stuurgroep uit leden van B&W (gemeente), politie en OM.
SUMMITSummIT is een in Nederland ontwikkeld opsporings- en registratiesysteem van de Nationale Recherche en de opvolger van de Basis Voorziening Opsporing (BVO). Het systeem ondersteunt het volledige werkproces in rechercheonderzoeken, van eerste melding tot en met digitaal procesdossier. Met de juiste autorisatie (je logt in met je dienstnummer en een persoonlijk wachtwoord) kun je ondermeer zoeken op personen, telefoonnummers, kentekens, burgerservicenummer, naam, adres of woonplaats. Dit informatiesysteem wordt gebruikt door het Team Criminele Inlichtingen (TCI), Informatie & Intelligence Schiphol (IIS), de Bijzondere Opsporingsdiensten en de Rijksrecherche.
SUPERSNELRECHTDit recht wordt ingezet bij eenvoudige zaken die dan binnen drie dagen (ten tijde van de inverzekeringstelling) aan de rechter worden voorgelegd en zo snel mogelijk afgehandeld. Supersnelrecht is een onderdeel van het lik-op-stuk-beleid van politie en justitie.
SURVEILLANCEAUTO (BLAUW)In de surveillanceautos van blauw zit een datarecorder ingebouwd, vergelijkbaar met de zwarte doos van een vliegtuig. Deze opnameapparatuur registreert permanent tijd, locatie, remgedrag, snelheid, stand van de pedalen en de werking van de airbags. Wanneer een surveillanceauto betrokken raakt bij een aanrijding (in welke vorm dan ook) kan de Verkeersongevallen Analyse VOA op die manier de laatste vijf seconden voor het ongeluk reconstrueren.
SWEEPENHet met behulp van softwaredetectie controleren op (verborgen) afluisterapparatuur.