Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politietaal

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 7 namen in deze lijst die beginnen met de letter W.
WALTHER P99Q-NL
Alle politiemensen, blauw en grijs (= de recherche), beschikken over dit dienstwapen. Het pistool wordt alleen gebruikt bij de aanhouding van een vuurwapengevaarlijke verdachte of een verdachte van een ernstig misdrijf. De recherche draagt het wapen in een verdekt holster, het zogeheten burgerholster.
WAPENS VAN BLAUW
Blauw beschikt over een aantal wapens die zij alleen onder strenge voorwaarden mogen gebruiken, zoals de (uitschuifbare) wapenstok, pepperspray en het dienstwapen. Behalve de politiehond is er altijd ook nog de mond van een agent. Dat laatste wapen werkt niet altijd.
WAPENSTOK
Een tik met de korte wapenstok, gemaakt van pvc en verhard rubber, komt hard aan. Een gerichte klap op armen of benen kan voor behoorlijke kneuzingen, en soms voor botbreuken zorgen. De mobiele eenheid gebruikt naast de korte, ook een lange wapenstok, hoofdzakelijk bij grote ongeregeldheden.
WATJE
Politiejargon voor iemand die snel bekent.
WEGZAKKERTJE
Politiejargon voor een in slaap gevallen agent.
WILLEM
Politiejargon voor vuurwapengevaarlijk.
WINDOWS XP
De Nationale Politie heeft pas midden 2018 (!) afscheid genomen van de Windows-XP-software.