Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politie: Vaktaal

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 9 begrippen in deze lijst die beginnen met de letter F.
F
FCM
FotoConfrontatieModule. De Nationale Politie gebruikt deze geautomatiseerde gezichtsherkenningsoftware. FCM-software vergelijkt digitale foto’s van verdachte personen met foto’s van 80.000 bekenden van de politie die in de database van de fotoconfrontatiemodule staan. Binnen enkele seconden toont het systeem de personen die de meeste gelijkenis vertonen met de verdachte.
FINEC
Financieel-Economische Criminaliteit.
FIOD
Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst. Opsporingsinstantie van de Belastingdienst, belast met de opsporing van met name sociale, economische en fraude delicten.
FIT
Forensisch Intake Gesprek: overleg tusen politie, OvJ en NFI over maatwerkzaken en stukken van overtuiging (SVO’s).
FIU
Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland), op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme het enige en centrale meldpunt, waar diverse meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden.
FO
Forensische Opsporing (ook wel: de stille getuigen, de sporenpolitie, de technische recherche of de witten-pakken-brigade)
FOCO
Forensisch coördinator
FP&C
Financiële Planning en Control
FROS
Foto-registratie onopvallende surveillance