Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politie: Vaktaal

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 10 begrippen in deze lijst die beginnen met de letter M.
M
M
Ecstasy wordt ook wel M of MDMA genoemd.
MARAP
Managementrapportage
MATJE
Aanrijding met alleen materiële schade
MDT
Een mobiele dataterminal ( MDT ) is een geautomatiseerd apparaat dat wordt gebruikt in politievoertuigen om te communiceren met een centraal meldpunt. Ze worden ook gebruikt om kaarten en informatie weer te geven die relevant zijn voor de taken en acties die door het voertuig worden uitgevoerd, zoals CAD-tekeningen, diagrammen en veiligheidsinformatie.
ME
Mobiele Eenheid
MEOS
Mobiel Effectiever Op Straat: de applicatie waarmee mobiele diensttelefoons (Samsung Galaxy S5) sinds 2017 zijn uitgerust voor het raadplegen van informatie in politiesystemen: "Privégebruik MEOS kan je je baan kosten."
MIVD
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de militaire tegenhanger van de AIVD.
MKO
Motorkapoverleg tijdens calamiteiten.
MMA
Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000): hun meldkamer is ingericht in een villa in Hoevelaken. Eén op de acht meldingen bij MMA leidt tot aanhouding.
MOT
Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, voorganger van de huidige Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland) is op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) het enige en centrale meldpunt, waar diverse meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden.