Skip to content
Skip to content
  1. Home
  2. /
  3. Politietaal

'Mensen die bij de politie werken, zowel recherche als blauw, gebruiken onderling een ontoegankelijke mix van afkortingen, formele vaktaal­ en beroepsjargon. Ooit is dat begonnen met portoprotocol, een poging om het meeluisteren met de hulpdiensten te ontmoedigen. Tegenwoordig hebben wij een recherchewoordenboek voor straattaal nodig om criminele communicatie te kunnen begrijpen.'

Maarten Severyn over vaktaal

Achter de woorden: je weet niet wat je leest

Achter-de-woorden-kaal

Politietaal: vaktermen uit de wereld van de politie

De interne communicatie bij de politie kent honderden ‘staande uitdrukkingen’ en sinds de vorming van de Nationale Politie is dat aantal fors omhoog gegaan. Om tijdens mijn research te kunnen begrijpen wat ik lees, hanteer ik inmiddels een lijst van ruim 520 termen en steekwoorden uit het politiejargon. Deze geheimtaal ga ik voor de geïnteresseerde lezer van Severyn & Govaert bijhouden in een groeiend bestand. Ik wil de wereld waarover ik schrijf wel kunnen begrijpen 😉…

Deze vaktermen, het ‘beroepsjargon’, zijn meestal alleen voor ingewijden begrijpelijk. In dit overzicht leg ik uit wat deze termen en steekwoorden uit de vaktaal van politie en justitie betekenen. Vaak actueel, soms van wat langer geleden, maar altijd een poging tot verheldering. En alles op alfabetische volgorde natuurlijk…

NB.: Dit overzicht wordtregelmatig aangevuld met nieuwe vaktermen uit de wereld van politie. Heb je aanvullingen of correcties?  Heel graag, twee weten meer dan één, toch? Stuur in dat geval alsjeblieft een mailtje naar All Fiction. Dank alvast! Veel leesplezier!

Kennisbank All Fiction - Politie: Vaktaal

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 18 begrippen in deze lijst die beginnen met de letter O.
O
OBT
Operationele Begeleiding en Training: deze periodieke trainingen worden gegeven in OBT-complexen waar politiemedewerkers een aantal keer per jaar komen om te trainen op fysiek, mentaal en moreel vlak.
OC
Operationeel Centrum: op deze meldkamer van politie, brandweer en GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) zitten dag en nacht politiemensen die samen met de agenten op straat en in de lucht werken aan opsporing en hulpverlening. Hier komen alle 112-telefoontjes binnen en staan getrainde centralisten de bellers te woord. Zij vormen letterlijk de lifeline naar burgers en hulpverleners op straat.
OE
Operationeel expert.
OM
Openbaar Ministerie.
OMG
Outlaw Motor Gangs worden vaak gezien als een criminele organisatie: een aanzienlijk deel van de leden van outlaw motorclubs – clubs waarvan leden een mouwloos vest met een uit drie delen bestaand clublogo dragen – heeft een strafblad. In Nederland bleek meer dan 80 procent ooit veroordeeld. Van deze outlaw bikers met een strafblad bleek 28 procent bovendien meer dan 10 keer te zijn veroordeeld.
OPCO
Operationeel coördinator.
OPS
Een softwareprogramma en opsporingsregister van de politie waarin openstaande boetes verzameld en doorzoekbaar gemaakt worden.
ORCA
Softwareysteem waarmee de recherche telefoontaps afluistert.
OS
Operationeel Specialist
OSCOR
Afluisteropsporingssysteem (Osc-5000 Spectraal Scanner) dat alle verborgen audiosystemen opspoort, zoals radiosignalen, infrarood-systemen en verborgen cassetterecorders.
OT
Een observatieteam (OT) is een Nederlandse gespecialiseerde eenheid van de politie, AIVD of marechaussee (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) die wordt ingezet om personen of zaken te observeren ('We geven iemand een staart.’)
OVC
Opname Vertrouwelijke Communicatie: het afluisteren van gesprekken. De politie is in staat om met technische apparatuur op afstand gesprekken af te luisteren zonder dat je dat merkt.
OvD
Officier van Dienst.
OvD-I
Officier van Dienst Informatie.
OVD-OC
Officier van Dienst – Operationeel Centrum.
OVD-R
Recherche-officier van Dienst.
OvJ
Officier van Justitie
OVP
Opvang Verwarde Personen: bij het landelijk meldnummer 0800-1205 en de diverse gemeentelijke meldpunten kunnen signalen van verward gedrag vroegtijdig worden gemeld. Op die manier kan snel gerichte hulp worden geboden door specialisten en wordt de werkdruk bij de politie verminderd.