Voor wie schrijven serieus neemt… (3)

In deze serie blogposts telkens drie titels van (hand)boeken die het lezen waard zijn. De inleiding voor deze rubriek kun je lezen in aflevering 1 van deze reeks aanbevelingen.

Bestseller – Paul Sebes

Wat elke beginnende schrijver moet weten

Paul Sebes
Paul Sebes – Fotografie © NRC Handelsblad

Cover BestsellerPaul Sebes is de succesvolste literair agent van Nederland. Door hem opgeleide of ontdekte schrijvers vinden steevast onderdak bij een uitgeverij. Zijn kantoor wordt overspoeld door stapels manuscripten van beginnende schrijvers. In dit boek vertelt hij waarom hij slechts enkelen van hen onder zijn hoede neemt, en waar hij hun teksten op beoordeelt. Bestseller is een handleiding voor iedereen die een boek wil schrijven, en vooral voor iedereen die dat vervolgens graag uitgegeven wil zien. Het gaat in dit boek niet alleen over stijl, sfeer, spanning, perspectief, plot en personages, maar ook over presentatie: hoe breng je jezelf als schrijver op de juiste wijze onder de aandacht? Ook vertelt Sebes openhartig en aanstekelijk over zijn eigen ervaringen in het boekenvak. Hij schrijft onverschrokken en met sardonisch plezier. Bestseller is een onmisbare handleiding voor elke beginnende Nederlandse schrijver.

Auteur: Paul Sebes | Uitgeverij Thomas Rap
ISBN 9789060057704 | 2008 | Paperback | 237 pagina’s
Tweedehands € 7,95 | Omslagontwerp: Bloemendaal & Dekkers

Alweer een bestseller – Paul Sebes & Willem Bisseling

Schrijftips en belevenissen van twee literair agenten

Paul Sebes & Willem Bisseling
Paul Sebes & Willem Bisseling – Fotografie © BoekBlad

‘Als je gaat schrijven, moet het echt van binnenuit komen. Ergens in je hoofd, in je lichaam moet iets zitten wat eruit moet. Een gedachte, een verhaal, een angst, een kwaadheid, een wat-dan-ook. Je moet die innerlijke noodzaak hebben om te kunnen schrijven. Zonder die drijfveer is het bijna onmogelijk aan de slag te gaan.’

In 2013 volgde ik een intensieve training Literair Debuteren bij Sebes. Sebes & Bisseling zullen met hun wat cynische grondhouding sommige beginnende schrijvers misschien afstoten. Toch heb ik veel van hen geleerd. Hoe leer je plotmatig denken, hoe maak je tijdsovergangen, hoe bouw je spanning op en hoe creëer je geloofwaardige karakters? Natuurlijk is het de vraag of een literair agent nemen – ook de meest succesvolle – de enige manier is om aan een uitgever te komen. Voor veel uitgeverijen is het niet altijd een aanbeveling dat een boek door een agent-die-een-percentage-van-de-opbrengst-in-zijn-zak-steekt wordt aangeprezen. Marketingvooruitzichten kunnen het zicht op literaire kwaliteit in de weg zitten. Toch geven Paul Sebes en Willem Bisseling in Alweer een bestseller eerlijk antwoord op relevante vragen, en een soms hilarisch inkijkje in de wereld van het boekenvak. Van harte aanbevolen.

‘Je naasten liegen: geloof familie en vrienden nooit. Vaders en moeders vinden alles wat hun kind schrijft prachtig. Je vrienden zullen soms kritische kanttekeningen plaatsen, maar als je echt niet kunt schrijven, zullen ze dat nooit tegen je zeggen.’

‘Alweer een bestseller is een praktische handleiding voor iedereen die een uitgever zoekt voor zijn manuscript. Sebes en Bisseling zijn de meest invloedrijke literair agenten van Nederland. Ze geven niet alleen goede schrijftips, maar geven ook antwoord op veel praktische vragen. Hoe zorg je ervoor dat een uitgever je manuscript leest? Hoe reageer je op een afwijzing? En hoe veel geld kun je eigenlijk verdienen met het schrijven van een boek?’ – Dennis Rijnvis in Schrijfvis.

Auteur: Paul Sebes & Willem Bisseling | Uitgeverij Querido
ISBN 9789021402970 | 5e druk, 2016 | Paperback | 253 pagina’s | Tweedehands € 7,90
Omslag: Esther van Gameren & Paul Faassen

Een bestseller schrijven voor Dummies – Bart van Lierde

Bestseller voor Dummies

Bart van Lierde
Bart van Lierde – Fotografie © Uitgeverij Houtekiet

‘Wanneer je iets kunt laten zien, werkt dit krachtiger dan wanneer de personages het aan elkaar vertellen. Een scene waarin een een man thuiskomt en zijn vrouw hem vertelt dat ze het niet langer aankan dat de baby aanhoudend huilt, werkt minder goed dan een scene waarin een vrouw haar huilende baby in de achterkamer legt, de deur dichtdoet, de muziek zo hard mogelijk zet en op de bank gaat liggen wachten tot haar man thuiskomt.’

Wil je graag een boek schrijven, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? In Een bestseller schrijven voor Dummies laat Bart Van Lierde zien hoe je dat doet. Hij beschrijft hoe bijna alle succesvolle boeken en films volgens hetzelfde plan zijn opgebouwd. Met deze blauwdruk in je hoofd komt het schrijven van een bestseller binnen handbereik. Van het zoeken van een onderwerp tot het structureren en opschrijven van je verhaal: hier ontdek je alle technieken zonder saaie regels uit je hoofd te hoeven leren. De tips die hij geeft zijn vaak afkomstig van gerenommeerde schrijvers. Het boek is uitverkocht en alleen tweedehands hier en daar verkrijgbaar.

Auteur: Bart van Lierde | BBNC Uitgevers
ISBN 9789043016728 | 2014 | Paperback | 310 pagina’s | Tweedehands € 19,90 | Omslag: Fontline