In deze serie blogposts telkens drie titels van (hand)boeken die voor iemand met uitgeefplannen het lezen waard zijn. Ditmaal een speciale aflevering voor uitgevers die aan boeken ruiken en voelen, kortom voor mensen die van boeken houden…
Boek – Huib van Krimpen
Over het maken van boeken
Hét naslagwerk voor wie meer wil weten over (het maken van) boeken en de vormgeving daarvan. Ooit een standaardwerk voor ontwerpers en alle anderen die bij het maken van boeken betrokken zijn: uitgevers, redacteuren, zetters en binders. Nu een heerlijk boek om meer te weten te komen over de geschiedenis van het boek.
Van Krimpen was eigenaar van de Blauwe Maandag Pers. Naast boekdrukker en vertaler was hij actief voor de stichting Drukwerk in de Marge. Deze stichting promoot het ambachtelijk drukken en maken van boeken.
Ruim vijftig jaar beoefende Huib van Krimpen het vak van boekverzorger. Hij noemde zichzelf wel letter-kundige en publiceerde tot op hoge leeftijd artikelen over typografie en aanverwante onderwerpen.
Auteur: Huib van Krimpen (typograaf en letterontwerper, 1917-2002)
ISBN 9060175212 | 1986 | Gaade Uitgevers
Hardcover met stofomslag, herziene uitgave | 551 pagina’s Omslagontwerp: Bram de Does | De Gaade-uitgave is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
De vorm van tekst – Jan Middendorp
Over typografische vormgeving
Iedereen die een krant leest, door de stad wandelt, televisie kijkt, een Whatsapp-bericht ontvangt, een mail tikt, een online formulier invult, boodschappen doet of een internetsite bezoekt, krijgt te maken met de vorm van tekst. Toch weten maar weinig computergebruikers hoe letterfonts precies werken en waaraan een effectieve layout moet voldoen om ook de lezer daadwerkelijk te bereiken.De vorm van tekst behandelt op praktische wijze typografie (het grafisch ontwerp van gedrukte en digitale visuele media) in al zijn breedte.
Dit boek is in eerste instantie bedoeld voor designstudenten en beginnende ontwerpers, maar richt zich ook op mensen die zich met de inhoud van teksten bezig houden, zoals redacteuren, schrijvers en journalisten. Aan de hand van vele voorbeelden van beroemde ontwerpers uit de hele wereld, laat het boek zien hoe en op welke manier typografie werkt in een groot aantal verschillende toepassingen. Wanneer een startende uitgever iets meer wil weten over de ‘manieren van lezen’, over hóe zijn lezers feitelijk ‘lezen’ is dit boek verplichte kost, en het is met zijn honderden foto’s en tekeningen ook nog eens een genot je erin te verdiepen.
Auteur: Jan Middendorp | BIS Publishers
ISBN 9789063691332 | 2014 | Gebonden uitgave | 176 pagina’s | € 29,90 | Ontwerp: Jan Middendorp
Boekwoorden Woordenboek – Dr. J. Ayolt Brongers
Verklarende woordenlijst van typografische en bibliografische termen
Als laatste in deze aflevering van ‘Voor wie uitgeven serieus neemt’: mocht je in de wereld van de échte boekliefhebbers en -verzamelaars, -uitgevers, -handelaars, -drukkers en -binders een historische of een praktische term tegen komen die je niet kent, grote kans dat je wijzer wordt in dit lexicon.
Recenseren kun je zo’n naslagwerk nauwelijks, maar Brongers’ verhandeling over ‘Plankhoogte in boekenkasten’ heeft mij na mijn laatste verhuizing enorm geholpen bij het ontwerpen van een nieuwe set boekenkasten 😉…
Bij deze het grootste deel van het lemma:
‘Dit is de vrije – bruikbare – afstand tussen twee planken; een onderwerp voor enige discussie! Men kan, bij het bezit van een gering aantal boeken, natuurlijk door de gehele boekenkast een zodanige P nemen dat alle boeken, onafhankelijk van hun hoogte, soort bij soort gezet kunnen worden; dit is qua ruimtegebrek uiteraard zeer inefficiënt en daarom voor grotere aantallen boeken af te raden. Ik heb boekenkasten met een hoogte (inclusief de dikten van planken en de voet van de kast) van 220 cm; van onder naar boven is de P (= plankhoogte) 35, 27, 27, 22 (voor de pockets), 33, 27 en 25 cm; hiermee kan ik boeken van verschillende hoogte verticaal soort bij soort zetten. In de onderste helft van de kast horen de boeken verticaal bijeen, evenals in het bovenste deel. De middelste plank (22 cm) dient voor het kleine grut. Buitenmodel (hoger dan 35 cm) boeken leg ik horizontaal op de kast. (—) Aan te raden is een plankdiepte van 30 cm; zelf heb ik een van 25 cm, slechts een enkele maal levert mij dit een hinderlijk uitstekend boek op.’
Auteur: J. Ayolt Brongers | Bekking & Blitz Uitgevers
ISBN 9789061093404 | 2011 | Gebonden uitgave | 323 pagina’s | € 29,90 | Bandontwerp: H.C. Verkruijsen